«Ikke bruk min sønns død […] til å fremme deres ondskapsfulle propaganda. Jack var imot alt dere står for – hat, splid og kunnskapsløshet».

Slik lyder den nådeløse Twitter-meldingen fra faren til terrorofferet Jack Merritt – rettet mot statsminister Boris Johnson, Det konservative partiet og den tory-vennlige pressen i Storbritannia.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget i Storbritannia 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Deler av denne teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

Merritt (25) og Saskia Jones (23) ble drept i angrepet ved Fishmonger’s Hall i London fredag ettermiddag. Politiet skjøt og drepte gjerningspersonen Usman Khan (28) etter at flere personer hadde jaget ham ut på London Bridge. Der ble han overmannet med brannslukkingsapparat og huggtannen til en narhval, som en polsk kokk hadde tatt fra veggen på konferanselokalet.

Inne hadde Khan deltatt på et seminar om rehabilitering av tidligere fengselsinnsatte. Begge drapsofrene var tilknyttet seminaret og Cambridge University. Ytterligere tre personer ble skadet, der to av dem fortsatt ligger på sykehus.

Khan var tidligere terrordømt: I 2012 erkjente han staffskyld for å ha deltatt i planleggingen av en treningsleir for islamistiske terrorister i den pakistanske delen av Kashmir.

Khan og flere i hans omgangskrets i Stoke var også tiltalt for kontakt med islamistiske grupper i London og Cardiff som aktivt planla al-Qaida-inspirerte bombeangrep mot sentrale mål i Storbritannia, deriblant børsen. Men deltakelse i denne planleggingen var ikke en del av Khans tilståelse, viser rettspapirene fra ankesanken.

Han ble imidlertid vurdert som farlig og dømt til «detention for public protection», som ligner den norske ordningen med forvaring, med en minstetid på åtte år i fengsel. Under ankesaken ble dommen omgjort til 16 år i fengsel. I desember i fjor ble han automatisk løslatt på prøve. Khan gikk med fotlenke og hadde meldeplikt to ganger i uka.

I helga gjorde Boris Johnson terrorangrepet til valgkamp nesten umiddelbart: Selv om toryene har sittet med makta i Storbritannia i over ni år, skylder han på Labour for at Khan slapp ut av fengsel.

Virkeligheten er imidlertid mer komplisert – og flere av påstandene hans er allerede tilbakevist, deriblant av jusbloggeren The Secret Barrister (les hele den interessante gjennomgangen her).

På søndag lot statsministeren seg intervjue av BBCs Andrew Marr, der han fremmet flere påstander med lav sannhetsgehalt, samt noen direkte løgner – som at toryenes politikk vil gi den største investeringen i det nasjonale helsevesenet noensinne (les faktasjekken her).

BBCs Andrew Marr intervjuer Boris Johnson.

Over en helside i søndagsutgaven av Daily Mail, benyttet Johnson også anledningen til å fremme følgende løfte: «Gi meg flertall, og jeg skal beskytte dere mot terror». Det ble snart kritisert for å være en «skamløs politisering av en forferdelig tragedie», men også Labour-leder Jeremy Corbyn har meldt seg på i debatten:

Han krever blant annet en full granskning av hvorfor terroristen kunne bli løslatt, og kritiserer i tillegg de konservatives kutt i overføringer til politiet de siste årene.

Mandag var både Corbyn og Johnson til stede i en minnemarkering for terrorofrene:

Ti dager før valget leder toryene fortsatt på gjennomsnittet av de siste meningsmålingene med 43 prosent mot Labours 31.

Les også våre tidligere oppdateringer på valget i Storbritannia: