• FNs generalsekretær Antonio Guterres sier Covid-19 representerer «denne generasjonens store kamp» og en trussel mot verdensfred og -stabilitet. Økt vold og sosial uro kan igjen sterkt motvirke arbeidet med å håndtere pandemien. Guterres sier det er den største prøvelsen FN til nå har jobbet med, og at kriser som dette er organisasjonens eksistensberettigelse.

 

  • Sent torsdag ble EUs finansministre enige om et utkast til en stor, europeisk milliardpakke for å hjelpe europeiske økonomier, bedrifter og arbeidsplasser, som har blitt presset i korona-krisen. Utkastet sendes til EUs regjeringssjefer. Pakken, som skal være klar om to uker, vil gi tilgang til lån fra EUs felles krisefond, den europeiske stabilitetsmekanismen, for til sammen to prosent av landenes BNP, «under visse betingelser», melder danske Politiken.

 

  • 94 prosent av dem som er smittet med koronaviruset på verdensbasis, er ikke oppdaget, ifølge en tysk studie ved Universitetet i Göttingen. Den har sammenlignet dødstall, testing og utviklingen i smitten i 40 land. «De ekstreme forskjellene i antallet (oppdaget smittede) og kvaliteten på testingen i de ulike landene innebærer at den offisielle statistikken i stor grad er uten verdi og ikke gir nyttig informasjon», sier professor Sebastian Vollmer ved Universitetet i Göttingen, ifølge Aftenposten. Landene som kommer best ut med å identifisere koronasyke ifølge studien, er Norge og Sør-Korea, med Japan på tredjeplass. Norge har oppdaget nær 38 prosent av alle smittede, antar forskerne.

 

  • Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpens (OPCW) undersøkelsesgruppe (IIT) har konkludert med at de syriske regjeringsstyrkene var ansvarlige for en serie kjemiske angrep på en syrisk by i slutten av mars 2017. Den 82 sider lange rapporten, den første fra IIT, fant at et helikopter fra det syriske lyftvåpenet antas å ha «droppet en sylinder på sykehuset i Ltamenah’ 25. mars 2017, og utløst klor som rammet minst 30 personer», melder rapporten. USAs utenriksminister Mike Pompeo berømmet OPCW-rapporten og mener Bashar al-Assads regime er ansvarlig for grusomheter på nivå med krigsforbrytelser.

 

  • Trump-administrasjonen presser på for å gjenåpne store deler av USA neste måned, og vekker bekymring blant helseeksperter og økonomer for en mulig gjenoppblomstring av covid-19 hvis amerikanere vender tilbake til sitt normale liv før viruset virkelig er under kontroll.

 

  • Singapores smitteøkning tilskrives hjemreisende fra land med lite smittekontroll. Grunnen til at det utviklet seg til samfunnssmitte, var at familiemedlemmene til de karantenesatte hjemreisende fikk beskjed om at de kunne fortsette som før, så lenge ingen viste noen symptomer (slik det også er i Norge). Professor Yik-Ying Teo ved Saw Swee Hock School of Public Health sier til BBC at i etterpåklokskapens lys er det lett å se at karantenereglene skulle vært strengere, men minner om at de ble satt på et tidspunkt hvor det fortsatt var mye man ikke visste om viruset.

 

  • Norge har natt til langfredag vært preget av en del festing, bålbrenning i nærskogen, og våryre rånere som ikke fikk dra på sin årlige tur til Sverige. I Telemark og Hønefoss-området har opp mot hundre biler vært samlet, til frustrasjon for folk som vil sove.

Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.