1 dag igjen: Her er noen av de verste Trump-skandalene i valgkampinnspurten

Heller ikke de aller siste ukene og dagene inn mot valget klarte Donald Trump og hans håndlangere å unngå overskrifter som i beste fall bidro til å forsterke polariseringen i stedet for å vinne nye velgere:

1) «Nesten ingen» koronadødsfall

Trumps faste talepunkt har i hele høst vært at USA er i ferd med å «runde hjørnet» i koronaepidemien – at det er snarlig bedring i sikte. Det er selvfølgelig løgn – de fleste delstater har hatt kraftig økning i smittetilfeller og krisen er voksende på alle  fronter. Det er vanskelig å vite hvilken av Trump-leirens utallige bagatelliseringer av covid-19 som provoserer velgerne mest, men uttalelsen til Donald Trump Jr. fire dager før siste valgdag er blant de verre. Dette sa han om sin «analyse» av det amerikanske folkehelseinstituttets tallmateriale: «Jeg gikk gjennom dataene deres, siden jeg fortsatte å høre folk snakke om nye smittetilfeller, men jeg tenkte: Hvorfor snakker de ikke om døde? Å, fordi tallet [på døde] er nesten ingenting. Fordi vi har fått kontroll på dette, vi forstår hordan det fungerer. De har medisinene som tar hånd om dette». https://twitter.com/IsaacDovere/status/1322016332590755843?s=20 USA registrerte samme dag omlag tusen døde amerikanere som følge av covid-19. Totalt har tallet på døde blitt over 230 000 så langt i epidemien i USA.

2) Frontalangrep på uavhengige byråkrater

Ok, man kan kanskje ikke kalle planlagt og utilslørt maktutøvelse en skandale, men likevel: For to uker siden ble det kjent at Trump vil fjerne stillingsvernet til mange tusen ansatte i statsforvaltningen (trolig titalls tusen) gjennom en presidentordre. Dette gjelder blant andre statlige forskere, jurister og helseeksperter. Trer det i kraft, ville de kunne få sparken mer eller mindre vilkårlig. En ordning der de er så sårbare for å bli byttet ut av politikere at de i realiteten ikke er uavhengige, vil ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.