Vitnet i retten: Nazistleder i DNM legitimerer Breivik og sammenligner 22. juli med krigsoperasjon

Pär Öberg på nazimarsj med Den nordiske motstandsbevegelsen i Falun i Sverige.

Nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), som også har norske medlemmer, går nå lengre enn tidligere i å gi Anders Behring Breivik anerkjennelse som del av det «nasjonalsosialistiske» miljøet.

Det kom fram da Pär Öberg, en av nøkkelpersonene i DNM, var kalt inn som forsvarervitne i rettssaken i Skien fengsel om prøveløslatelse av Breivik. (En løslatelse er helt usannsynlig, men lovgivningen rundt forvaring krever en rettsbehandling).

På spørsmål fra Breiviks forsvarer, advokat Øystein Storrvik, åpnet Öberg for å samarbeide med Breivik i framtida.

Vil organisasjonen din kunne ha noe kontakt med Breivik ved lettelser?

– Det vil han absolutt kunne ha. Vi dømmer ingen mennesker. Vi kan absolutt ha kontakt med Breivik, svarte Öberg.

Han uttalte også at: «vi gjør en individuell vurdering av alle personer som søker medlemskap, og det ville vi såklart også gjøre med Breivik».

– Hadde han vært NATO-soldat ville han fått medalje av Stoltenberg

Allerede før vitnemålet vakte det oppsikt i de høyreekstreme miljøene at Öberg skulle forklare seg, siden de organiserte nazistene som oftest distanserer seg fra terrorangrepet i Regjeringskvartalet og på Utøya.

DNM har tidligere stemplet Breivik som «sionist» og mange medlemmer har fremmet en konspirasjonsteori om at massakren var en «falskt flagg-operasjon» for å r...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.