Norske Twitter-brukere er i harnisk etter at den kristne TV-kanalen Visjon Norge, drevet av den omstridte predikanten Jan Hanvold (66), har fått flere videoer fjernet og en norsk bruker suspendert fra mikrobloggtjenesten.

– I forrige uke ryddet Visjon Norge opp i videosnutter som uten vårt samtykke hadde blitt publisert på Twitter. Vi rettet et såkalt DMCA-krav til Twitter for å beskytte vårt eget materiale. Twitter var enige i vårt krav, og flere hundre videoer ble tatt bort. Fra spesielt én bruker var omfanget spesielt stort. Twitter valgte til slutt å utestenge denne brukeren helt fra Twitter, skriver TV-kanalen i et innlegg på Facebook.

Den norske tvitreren «Helene Harepus», som benyttet brukernavnet @smultringer på Twitter, skal over tid ha postet flere videoer med klipp fra TV-kanalens sendinger (Filter Nyheter kjenner ikke identiteten til «Helene Harepus»). Blant disse var et klipp der programlederne ba seerne om å sende inn 50 000 kroner – klippet er senere blitt lastet opp til Youtube:

Også Twitter-kontoen @mediablikk skal ha fått en video-tweet fjernet: «Etter min mening havner disse svært korte klippene klart innenfor reglene om sitatrett og hva som kan viderepubliseres. Dette handler ganske enkelt om dokumentasjon på den lyssky virksomheten Visjon Norge bedriver, men som kanalen nå altså har fått Twitter til å sensurere. Det er bekymringsfullt», skriver Mediablikk-redaktør Inge Matland på egne nettsider.

Waterhouse: – Amerikansk regelverk

I fjor høst dokumenterte NRK Brennpunkt hvordan Visjon Norge og Jan Hanvold har samlet inn rundt én milliard kroner til sin virksomhet de siste fem årene. Minstepensjonister og uføretrygdede er blant de ivrigste giverne, samtidig som Hanvold selv har bygd opp et privat eiendomsimperium.

Etter Brennpunkt-dokumentaren klagde Visjon Norge statskanalen inn for Pressens faglige utvalg, men uten at det førte til fellelse. Denne gang kontaktet kanalen Twitter og hevdet at videreformidlingen av innhold fra TV-sendingene var et brudd på opphavsrettighetene.

– Denne saken viser godt hvilke problemer som oppstår når brukeren sitter i ett land og reglene dikteres fra et annet. En deltaker i den norske samfunnsdebatten vil automatisk anta at det er norske lover og regler som gjelder. Men Twitter forholder seg til et amerikansk regelverk, sier Torgeir Waterhouse til Filter Nyheter.

Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT-Norge og har fulgt Twitter-debatten rundt Visjon Norge og «Helene Harepus» tett i helgen.

– Når Visjon Norge påberoper et brudd på DMCA-regelverket overfor Twitter, må Twitter ta kontakt med den aktuelle brukeren. Vedkommende må vise hvordan dette er «fair use» av det aktuelle innholdet. Men det blir en veldig «he said/she said»-situasjon, der den ene parten gjerne er stor og har økonomiske muskler, og den andre er privatperson, sier Waterhouse.

– I praksis har ikke Twitter noe annet valg enn å fjerne innholdet, fordi de selv kan bli holdt ansvarlig om det blir liggende ute. Hvordan skal egentlig en supportdesk-ansatt i USA forholde seg påstanden fra Visjon Norge? Det er vanskelig å vurdere om bruken av innholdet er «fair use» eller ikke. Svaret blir å etterkomme kravet, fortsetter Waterhouse.

Visjon Norge: – Overreaksjon

Han mener det er vanskelig å si om Visjon Norge har misbrukt sine opphavsrettigheter ved å henvende seg til Twitter i dette tilfellet, men sier at mange store selskaper nærmest har automatisert lignende takedown requests for å fjerne kritikk eller innhold de ikke liker.

– Og det er dette som er så vanskelig: Den ene parten er stor og mektig, mens den andre gjerne er en privatperson. Her hjemme er sitatretten også avhengig av hvor mye som gjengis. Men her er det altså amerikanske regler som gjelder, ikke norske, sier Waterhouse.

Han spør også retorisk om det er denne situasjonen man egentlig ønsket seg med å gi opphavsrettslig beskyttelse.

– Visjon Norge må mene at dette innholdet skader forretningsmodellen, og derfor vil de fjerne det. Men på den andre siden blir opphavsretten et virkemiddel for å slippe unna vanskelig debatt. For kritikerne har jo Visjon Norge nå blitt Norges svar på Scientologikirken, sier Waterhouse.

Visjon Norge skriver i et innlegg på Facebook at utestengelsen av «Helene Harepus» er en «overreaksjon» og at det ikke er deres «avgjørelse eller et ønske som er fremmet fra vår side».

«Noen påberoper seg i denne forbindelse kravet til å kunne sitere. Sitatrett har man selvsagt, men sitatretten må brukes korrekt. Verket man setter sitatet inn i må ha en selvstendig verkshøyde om sitatet skal være lovlig. Ellers er det kun snakk om publisering av andres åndsverk. Vi kan ikke se at en artig kommentar på noen få ord er et selvstendig verk når de siterte videoklippene er lengre og fyller mer enn selve hovedverket», skriver de videre.

Dan Aksel Jacobsen (som har signert takedown-kravet på vegne av Visjon Norge) skriver i en sms til Filter Nyheter at alle henvendelser i saken skal gå til Jan Hanvold. Det har ikke lykkes Filter Nyheter å komme i kontakt med Hanvold mandag.