USA angrep Syria uten å konsultere allierte – dette vet vi så langt

USA har for første gang angrepet Assad-regimet i Syria direkte. Det skjedde i 02.40-tida natt til fredag norsk tid, da amerikanske krigsskip øst i Middelhavet sendte 59 Tomahawk krysserraketter mot den militære Al Shayrat-flyplassen øst i landet. Det er nå knyttet svært stor spenning til hvordan særlig Russland og Assad selv vil håndtere utviklingen, og hva som er Trump-administrasjonens strategi framover. Dette vet vi så langt: VISER TIL SARIN-MASSAKREN: Angrepet er direkte begrunnet med syrernes angrep på sivile med kjemiske våpen i byen Khan Sheikhun i Idlib for tre dager siden, der 86 mennesker - hvorav rundt 30 barn - ble drept av det som antas å være nervegassen sarin. Jagerflyene som var i aktivitet over byen like før massakren, kom trolig fra Al Shayrat-flyplassen. «AGGRESSIV HANDLING»: En talsmann for Vladimir Putin kaller det amerikanske luftangrepet «en aggressiv handling mot en suveren nasjon i strid med internasjonal lov og med falskt påskudd».  «Med dette steget har Washington gjort betydelig skade på russisk-amerikanske relasjoner, som allerede var i en skral tilstand», uttaler Dmitrij Peskov. Kreml har i morgentimene ikke varslet konkrete sanksjoner, utover å true med å avslutte militært samarbeid med USA om kampen mot IS i regionen. UNNGIKK RUSSISKE MÅL: USA varslet de russiske styrkene i Syria i forkant av angrepet gjennom etablerte ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.