Høyreradikale nettsteder kan «fungere som inngangsport» til ekstremisme, ifølge PST

Ekstrem islamisme og høyreekstremisme forventes fortsatt å utgjøre de største terrortruslene mot Norge, ifølge den nasjonale trusselvurderingen for 2021 som ble lagt frem av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mandag. Trusselen fra ekstreme islamister ble skjerpet allerede i fjor høst, mens PST forventer «økt radikalisering til høyreekstremisme» det kommende året. Sikkerhetstjenesten peker spesielt på at digitale plattformer vil være viktige for denne type radikalisering. Mer konkret er PST bekymret for at «høyreradikalt tankegods» har et «større potensial for å tiltrekke seg sympatisører enn høyreekstrem ideologi»: «Erfaring viser at for flere kan tilstedeværelse på høyreradikale digitale fora fungere som en inngangsport for høyreekstremisme», heter det i trusselvurderingen, som ikke nevner spesifikke sider, forum eller plattformer.

Overfor Filter Nyheter slår PST-sjef Hans Sverre Sjøvold fast at høyreradikale miljøer «har fått mer oppmerksomhet» fra sikkerhetstjenesten det siste året.

Han understreker at det ikke er noe «galt» i være høyreradikal dersom man holder seg unna vold.

– Men etableres det stadig større høyreradikale miljøer, vil neste steg kunne være at man går over i den ekstreme gruppen, sier Sjøvold, som ikke kan si noe konkret om hvilke høyreradikale digitale fora PST er blitt oppmerksomme på – og om dette for eksempel inkluderer norske nettsteder.

I løpet av det siste året har imidlertid sikkerhetstjenesten registrert «en økning i antall nordmenn som uttrykker forståelse for og støtte til høyreekstrem terror», ifølge trusselvurderingen.

Forventer at flere radikaliseres til høyreekstremisme

I sum mener PST at det er «mulig» at ekstreme islamister og høyreekstreme miljøer kan utføre terrorhandlinger på norsk jord i året som ko...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.