Trump lyver om valgjuks med millioner av stemmer – og kommunereformen har «blitt satt ut i skogen» av Ap (nyhetsbrev)

Dette er prosessen videre når høyesterett i Storbritannia har avgjort at Brexit-prosessen må behandles i parlamentet, Eks-statsråd Thorhild Widvey (H) må betale 2,5 millioner i erstatning etter oljeselskap-konkurs, og NRK-serien Skam blir tema i det danske Folketinget. Ellers:

Under et møte med kongressledere i går løy Donald Trump om at det var valgjuks utført med millioner av illegale innvandrere som var årsaken til at Hillary Clinton fikk 2,9 millioner flere stemmer enn ham i presidentvalget. Som alle de aktuelle politikerne vet er påstanden fullstendig oppspinn, som han tidligere har fått kritikk for å tvitre om noen dager etter valget. (OPPDATERING: Talsmann Sean Spicer bekreftet i kveld, fra podiet i Det hvite hus, at dette er noe Trump står inne for.) Samme dag, på et møte med næringslivstopper, skrønet presidenten om at han har vunnet flere priser for sitt miljøengasjement (!). Mange har snakket om «det post-faktuelle samfunnet» det siste halvåret, blant annet etter at Trump gjennom valgkampen helt manglet sperrer mot å lyve om ting som er enkelt å sjekke – for så å skjelle ut mediene som påpeker det, uten å korrigere usannhetene. Men det ble ikke skikkelig orwellsk schwung over det før Trumps rådgiver Kellyanne Conway i helga (se video) lanserte «alternative facts» som forklaring på alle de beviselig uriktige uttalelsene fra talsmann Sean «noen ganger kan vi være uenige om fakta» Spicer og Trump på bare to døgn.

Apropos, om du skal lese én tekst om Trumps presidentskap i dag, velg Francis Fukyamas analyse av hvor sterkt maktfordelingen i USA står og at det kan gjøre mer skade enn gagn for Demokratene å sabotere for mye av presidentens politikk: «Is American Democracy Strong Enough for Trump? – The case against panic»

 

Arbeiderpartiet får hard medfart fra flere kommentatorer etter at det ble klart at Ap ved et regjeringsskifte vil innvilge skilsmisse til kommuner som har blitt sammenslått med såkalt tvang.  «Hvis det eneste stikkordet er frivillighet, er det ikke mye til reform å snakke om, med mindre Ap regner de siste 50 årene som en pågående reform. (…) Uten politisk vilje blir resultatet ingenting, og den viljen har ikke Ap vist på 22 år i denne saken», skriver Trine Eilertsen i Aftenposten. «Støre har meldt seg ut av arbeidet med denne periodens viktigste reform – og har latt sitt eget parti gå i revers. Det verste er at han sender ut en talsmann som prøver seg på ren bløff», skriver DN i dagens lederartikkel. (Det siste var en henvisning til Politisk kvarter i går, der Stein Erik Lauvås (Ap) hevdet at det var Frp som vinglet).  Ifølge NTB er tvangssammenslåing nå mest aktuelt for rundt ti kommuner, noe som skal være maksgrensa for KrF.  En rekke Ap-ordførere gikk i går ut i Aftenposten for å kritisere Jonas Gahr Støre for manglende støtte til reformen (og Helga Pedersen for å ha tolket et landsmøtevedtak i 2015 for bastant). «Ap-ledelsens holdning har vært som å sette et barn ut i skogen, og si at det må greie seg alene. Ledelsen har vært utydelig og fraværende», sa Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen.

 

Den isralske regjeringen – som ikke lenger trenger å forholde seg til Barack Obamas kritiske linje – har i dag gitt klarsignal til bygging av 2500 nye boliger ved de internasjonalt fordømte jødiske bosetningene på Vestbredden. En av Obamas aller siste handlinger som president, bare et par timer før Trumps innsettelse, var forøvrig å frigi 221 millioner dollar i bevilgninger til de palestinske selvstyremyndighetene på tvers av obstruksjonsforsøk fra republikanere. (Samt fire millioner doller til FN for klimaarbeid)