Trump forsvarer rasistbevegelsen – her er de mest oppsiktsvekkende sitatene fra pressekonferansen

På en pressekonferanse tirsdag kveld valgte USAs president å forsvare deler av rasistbevegelsen som i helga toget gjennom Charlottesville i Virginia. Dermed annullerte Donald Trump sin egen uttalelse fra mandag, skrevet av rådgivere, der han – to dager på overtid – tilsynelatende tok avstand fra nynazister, Ku Klux Klan og hvit makt-grupper. Pressekonferansen fant sted i lobbyen på Trumps skyskraper på femte aveny på Manhattan, og handlet i utgangspunktet om noe helt annet: USAs infrastruktur. Ifølge New York Times var stabssjef John Kellys plan at Trump deretter skulle takke for seg. Presidenten valgte likevel å svare på spørsmål fra journalister, som var mer opptatt av hvordan han hadde håndtert hendelsene i Virginia enn veier og broer. Trump gjentok igjen og igjen at skylden for volden i Charlottesville, må deles med motdemonstrantene. Han understreket også flere ganger at det er «bra folk» – good people – også blant de høyreekstreme. Reaksjonene på pressekonferansen fra lederne av de rasistiske hvit makt-grupperingene i USA taler nå sitt klare språk om at de føler de har presidenten på sin side. Den tidligere Ku Klux Klan-lederen David Duke, som var tilstede i Charlottesville, takker Trump på Twitter for «ærlighet og mot til å snakke sant». «Trumps uttalelse var rettferdig og ned-på-jorda», tvitrer alt right-lederen Richard Spencer.

Her er de mest oppsiktsvekkende uttalelsene som falt:

Om hvem som har skylden for at demonstrasjonen endte i vold: «Jeg mener det ligger skyld på begge parter...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.