Trump forsvarer rasistbevegelsen – her er de mest oppsiktsvekkende sitatene fra pressekonferansen

På en pressekonferanse tirsdag kveld valgte USAs president å forsvare deler av rasistbevegelsen som i helga toget gjennom Charlottesville i Virginia.

Dermed annullerte Donald Trump sin egen uttalelse fra mandag, skrevet av rådgivere, der han – to dager på overtid – tilsynelatende tok avstand fra nynazister, Ku Klux Klan og hvit makt-grupper.

Pressekonferansen fant sted i lobbyen på Trumps skyskraper på femte aveny på Manhattan, og handlet i utgangspunktet om noe helt annet: USAs infrastruktur. Ifølge New York Times var stabssjef John Kellys plan at Trump deretter skulle takke for seg.

Presidenten valgte likevel å svare på spørsmål fra journalister, som var mer opptatt av hvordan han hadde håndtert hendelsene i Virginia enn veier og broer.

Trump gjentok igjen og igjen at skylden for volden i Charlottesville, må deles med motdemonstrantene. Han understreket også flere ganger at det er «bra folk» – good people – også blant de høyreekstreme.

Reaksjonene på pressekonferansen fra lederne av de rasistiske hvit makt-grupperingene i USA taler nå sitt klare språk om at de føler de har presidenten på sin side. Den tidligere Ku Klux Klan-lederen David Duke, som var tilstede i Charlottesville, takker Trump på Twitter for «ærlighet og mot til å snakke sant». «Trumps uttalelse var rettferdig og ned-på-jorda», tvitrer alt right-lederen Richard Spencer.

Her er de mest oppsiktsvekkende uttalelsene som falt:

Om hvem som har skylden for at demonstrasjonen endte i vold:

«Jeg mener det ligger skyld på begge parter. Jeg er ikke i tvil om det, dere er ikke i tvil om det, og hvis dere hadde rapportert korrekt, var det dette dere hadde sagt.»

«Det var mange der som ikke var nynazister eller hvite nasjonalister, og de har blitt behandlet urettferdig av pressen. I den andre gruppa (motdemonstrantene, journ. anm.) var det noen bra folk, men også en del bråkmakere. Du kunne se dem med svarte drakter, hjelmer og balltrær – det var mye dårlige folk i den andre gruppa, også.»

(BuzzFeed har forsøkt å kartlegge hvilke grupperinger demonstrantene bestod av. Det var bevæpnede folk på begge sider, men klart flest blant de høyreekstreme).

«Det var folk som var der for helt uskyldig å protestere, og jeg vet ikke om du vet dette, men de hadde faktisk tillatelse. Den andre gruppa hadde ikke tillatelse. Så jeg sier bare dette: En sak har to sider. Det som skjedde var et grusomt øyeblikk for nasjonen, men det er to sider.»

«Du hadde en gruppe på den ene siden som var dårlige folk, og så hadde de den andre siden som også var svært voldelige, og det er ingen som vil si det, men jeg sier det nå: Du hadde en gruppe på den andre siden som rykket inn uten tillatelse, og de var veldig, veldig voldelige».

Om bakgrunnen for demonstrasjonen:

«Det var bra folk på begge sider. Jeg så de samme bildene dere så. Det var folk som var der for å protestere mot at de skulle fjerne en statue som betyr mye for dem og gi parken et nytt navn. George Washington var slaveeier, skal vi fjerne statuer av George Washington også? Og hva med Thomas Jefferson?»

Om den såkalte alternative høyrebevegelsen:

«Definer alt-right for meg. Gjør det. Og hva med alt-left som rykket fram mot det du kaller alt-right, har de noen som helst skyld? Ja, det har de. Hva med det at de kom og veivet med køllene sine? Har de et problem? Jeg mener de har det»

Om hvorfor det tok ham tre dager å eksplisitt fordømme nazistene og hvit makt-demonstrantene:

«I motsetning til andre politikere forsikrer jeg meg om at det jeg sier er korrekt, og det tar sin stund å få fakta på bordet (…) Det går ikke an å komme med så direkte uttalelser uten å kjenne fakta.»

«Så når jeg ga en uttalelse, var den utmerket. Faktisk skrev moren til den unge kvinnen (som ble drept, journ. anm.) fine ting til meg, og det setter jeg pris på. Hun takket meg. Hvis pressen hadde vært ærlig og ikke fake, hadde de skrevet at det jeg sa var bra.»

«Frastøtende»

Fra politikerhold er reaksjonene mot presidenten harde, inkludert mange av de mest fremtredende republikanerne:

«Her må vi være helt klare: White supremacy er frastøtende. Slike fordommer er motstridende til alt dette landet står for. Det kan ikke være noen moralsk tvetydighet», sier Paul Ryan, ordførende styrer av Representantenes hus.

Marco Rubio, som var blant Trumps konkurrenter om å bli presidentkandidat, stilet sine tweets direkte til ham: «Herr president, du kan ikke tillate at hvit makt-demonstrantene bare bærer en del av skylden. De som organiserte hendelene som ledet fram mot terroristangrepet, bærer all skyld, av en rekke årsaker».