Toppen av fake news-fjellet (og andre saker du bør få med deg i dag)

  • Dette er webversjonen av Filters nyhetsbrev. Få det i epostkassa daglig ved å melde deg på her.

Etter ni måneder med nedgang var arbeidsledigheten i Norge i september helt uendret (sesongvariasjoner tatt i betraktning), ifølge Nav. Men ledigheten fortsetter heldigvis å falle i områdene som ble hardest rammet av oljesmellen.

Ellers:

SPLITT OG HERSK PÅ SOSIALE MEDIER: Twitter har funnet rundt 200 kontoer som kan knyttes til de samme, Russland-koplede kildene som har utgitt seg for å være amerikanske aktivister på Facebook, trolig for å påvirke den valgkampen og så splittelse i den amerikanske befolkningen.

Sammen med informasjon om hvilke annonser den Kreml-tilknyttede tv-kanalen Russia Today (RT) kjørte på Twitter i fjor er dette materialet nå overlevert Kongressens etterretningskomité – men utgjør antakelig bare toppen av isfjellet, ifølge medlemmer av komiteen New York Times har snakket medNettsikkerhetsfirmaer mener å ha identifisert langt flere slike kontoer, og senator Mark Warner sier Twitter utviser «en enorm mangel på forståelse for hvor alvorlig saken er og hvilken trussel den utgjør for demokratiske institusjoner». 

Det er tidligere kjent at russiske kilder betalte for hvertfall 3000 annonser på Facebook i månedene før presidentvalget. De spilte på rasemessige, religiøse og sosiale skillelinjer og promoterte gjerne begge sider av sakene de tok for seg, skriver teknologinettstedet Recode.

En ny studie fra Oxford University dokumenterer for øvrig at det ble spredd mer feilinformasjon, polariserende og konspiratorisk materiale enn faktiske nyhetssaker på Twitter i tida før det amerikanske presidentvalget i fjor. Mye av stoffet ved spredd via automatiserte kontoer, og i snitt var det mer misinformasjon i vippestatene, skriver The Hill.

Både Facebook, Twitter og Google ventes å bli innkalt til en åpen høring i Kongressen i oktober. 

 

SPENT I SPANIA: Søndag akter delstatsregjeringa i Catalonia øst i Spania å avholde folkeavstemning om løsrivelse. Avstemningen er erklært ulovlig av sentralmakten i Madrid, som har stengt nettsider, fjernet reklamekampanjer og sendt politiet på razzia til trykkerier som har laget stemmesedler.

I forrige uke ble flere byråkrater i  delstatshovedstaden Barcelona arrestert, og i dag og i morgen vil statspolitiet vil trolig bli sendt ut for å blokkere skoler og andre bygninger som kan brukes som stemmelokaler. I går var det store student-demonstrasjoner i byen, og i dag er luftrommet stengt.

Situasjonen omtales som en av de største demokratiske krisene som har vært i landet.

På tross av delstatsregjeringens harde separatistlinje viser imidlertid meningsmålinger at et flertall i Catalonia ønsker å fortsatt være en del av Spania.

 

TERRORFRYKT SOM I ISRAEL? Sylvi Listhaug sammenlikner terrorfrykten i blant annet Sverige med den i Israel. Integreringsministeren sier i et intervju publisert av den israelske nyhetsnettsiden YNet i går at «vi opplever nå den frykten dere har opplevd i flere tiår» og «mange forstår nå den situasjonen dere lever med. Vi ser hva som skjer i Sverige, Storbritannia og Frankrike».

I storavisa Jerusalem Post er det samme intervjuet gjengitt i en nyhetssak med tittelen «Nordmenn opplever nå den samme frykten som israelere, sier minister».

Fakta: I Israel har 55 personer mistet livet og 812 personer blitt skadet i terroristangrep de siste to årene, ifølge det israelske utenriksdepartementet. Mange flere er drept i terrorangrep i Frankrike og Storbritannia i samme periode (på grunn av de svært dødelige angrepene i Paris og Nice, samt bombingen på Mancester Arena), mens i Sverige har det vært ett terrorangrep med fem døde og i Norge ingen. Israel har naturligvis en lang historikk med terrorangrep som har skapt frykt, især under de palestinske opprørene på slutten av 80-tallet og starten av 2000-tallet.