Slik reagerer verden på Trumps farvel til Paris-avtalen

Donald Trump annonserte i går kveld norsk tid at USA vil trekke seg ut av Paris-avtalen, som ble fremforhandlet i 2015.

Den internasjonale klimaavtalen er underskrevet av 195 land, men USA vil nå stanse alt arbeid med å implementere den omforente politikken. Trump vil i stedet reforhandle eller fremforhandle en helt ny avtale, fortalte han under pressekonferansen.

USA hadde i utgangspunktet forpliktet seg til å kutte klimagassutslipp med 26-28 prosent (av 2005-nivåer) innen 2025. Men Trump-administrasjonen mener dette vil koste for mye, spesielt i tap av amerikanske industriarbeidsplasser.

«Jeg ble valgt for å representere innbyggerne i Pittsburgh, ikke Paris», sa Trump, som raskt fikk svar fra Pittsburgh-borgermester Bill Peduto:

Her er flere reaksjoner etter Trumps farvel til Paris-avtalen:

Emmanuel Macron (president i Frankrike): – Jeg respekterer avgjørelsen, men tror den er feil for både USA og planeten. Uansett hvor vi bor eller hvem vi er, har vi alle det samme ansvaret: ‘Make our planet great again’.

Angela Merkel (forbundskansler i Tyskland, via talsmann Steffen Seibert): – Merkel er skuffet over president Trump. Nå vil vi mer enn noensinne jobbe for en global klimapolitikk som redder planeten vår.

Al Gore (tidligere visepresident i USA): – Å trekke USA fra Paris-avtalen er uforsvarlig og uholdbart. Det undergraver Amerikas posisjon i verden og truer med å ødelegge menneskehetens mulighet til å gjøre noe med klimakrisen i tide.

Mark Zuckerberg (toppsjef i Facebook): – Å trekke seg fra Paris-avtalen er dårlig for miljøet, dårlig for økonomien og setter våre barns fremtid i fare.

Miguel Arias Canete (EU-kommissær for klimaspørsmål): – En trist dag for verdenssamfunnet, men Paris-avtalen opprettholdes. Verden kan stole på Europa (les hele uttalelsen her).

Jack Dorsey (toppsjef i Twitter): – Dette er et utrolig kortsiktig steg tilbake for de føderale myndighetene. Vi er på denne planeten sammen og vi må jobbe sammen.

Justin Trudeau (statsminister i Canada): – Vi er svært skuffet over at USAs føderale myndigheter har besluttet å trekke seg fra Paris-avtalen. Canada er urokkelige i vår forpliktelse til bekjempe klimaforandringer og støtte ren, økonomisk vekst.

Vicente Fox (tidligere president i Mexico): – USA er ikke lenger den frie verdens leder. Donald Trump har alene tatt hånd om det.

Sundar Pichai (toppsjef i Google): – Skuffet over avgjørelsen i dag. Google vil fortsette å jobbe for en renere og bedre fremtid for alle.

Jeff Immelt (toppsjef i General Electric): – Klimaforandringer er virkelig. Næringslivet må nå lede og ikke lene seg på myndighetene.

Tyskland, Frankrike og Italia har i tillegg sendt et felles brev som fordømmer Trumps avgjørelse – og som slår fast at Paris-avtalen ikke kan reforhandles. Tesla-gründer Elon Musk varslet umiddelbart i går at han trekker seg fra sin rolle som rådgiver for presidenten.