Slik forsøker ytre høyre å utnytte pandemien – fascistledere arrestert etter voldelig storming

Fascistlederen Roberto Fiore (62) ble arrestert etter stormingen av fagforeningen i Roma.

Lørdag 9. oktober i år: En gruppe nyfascister bevæpnet med jernstenger, kjepper og flagg hamrer mot inngangsdøra til den venstreorienterte fagforeningen CGIL, som med sine 5,5 millioner medlemmer er Italias største og viktigste. De illsinte aktivistene roper den lokale fascistlederens navn, knuser vinduer og slår sikkerhetsvakter på vei inn i lokalene, der de velter møbler, kaster datamaskiner i bakken og ramponerer annet inventar.

– Reaksjonene etterpå var sterke – storming av fagforeningslokaler skjedde sist i Italia på 1920-tallet, sier den italienske historikeren Giovanni Savino til Filter Nyheter.

Gjennom koronapandemien har han observert hvordan hjemlandets nyfascister har forsøkt å ta lederskap over paranoide konspirasjonsteoretikere, new age-hippier og motkulturelle vaksineskeptikere i gatene. Der har de protestert mot landets folkevalgte politikere, som blir anklaget for å innføre et «helsediktatur» med uuttalt mål om å frarøve italienere deres basale rettigheter. «Den store sammenblandingen» av ulike protestmiljøer – der aktivistene i utgangspunktet ikke deler hverandres politiske ståsted – er blitt et nytt og slående trekk ved det italienske samfunnet i koronaens tid, argumenterer Savino.

Rømte fra Italia etter bombemassakre – tilbake som fascistleder

I begynnelsen av oktober samlet aktivistene seg til kamp mot myndighetenes innføring av kravet om et «grønt koronapass» for ansatte i både offentlig og privat sektor. Passet skal garantere at arbeidstakeren enten har tatt vaksine, avgitt negativ koronatest eller blitt frisk fra covid 19-infeksjon. Tiltaket har fått støtte fra landets største fagforeninger, som dermed er blitt skyteskive for aggressive meningsmotstandere. Til stede under stormingen av fagforeningen CGILs lokaler i Roma, var den selverklærte fascisten Roberto Fiore (62). For over 40 år siden rømte Fiore fra hjemlandet til St...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.