Sjefen for Portugals narko-suksess kaller norsk hasjdebatt «nonsens»

Manuel Cardoso.

— Jeg diskuterer alt med de narkomane. Til og med narkotikapriser. Manuel Cardoso er mannen som reformerte Portugals narkotikapolitikk i praksis. Han startet karrieren som lege ved en avrusningsenhet. Som visegeneralsekretær i SICAD, myndighetenes organ som koordinerer «intervensjon i avhengighet» har han en nøkkelrolle i landets rusarbeid. På slutten av 90-tallet var én prosent av Portugals befolkning, nær 100 000 mennesker, heroinavhengige. Antall overdoser var blant de høyeste i Europa. Noe måtte gjøres. Myndighetene valgte, på anbefaling fra et utvalg eksperter, å ikke straffe folk for å bruke og besitte personlige doser narkotika. Arbeidet med å bygge opp et behandlingstilbud ble satt i gang. — Vårt første mål var å gi behandling til alle som trengte og spurte etter behandling. Deretter gikk vi ut på gata for å nå de som ikke har noen forutsetning for, eller er sterk nok til, å be om behandling, og gi dem det, sier Cardoso til Filter Nyheter. Denne uken har han vært i Oslo for å dele erfaringene med rusaktivister, -politikere og forskere på «rusreformkonferansen», arrangert av Foreningen tryggere ruspolitikk. Han lister opp de positive resultatene:

  • All kriminalitet som knyttes til narkotikabruk, for eksempel vinningskriminalitet, har sunket.
  • Overdoser har sunket fra 35 per million innbyggere per år, ned til 0,3 (Norge har til sammenlikning 70 per million innbyggere).
  • 98 prosent av tunge brukere i behandlingssystemet var heroinavhengige på slutten av 90-tallet. Halvparten brukte sprøyter, nå er det nede i fire prosent.
  • 60 prosent av HIV-smittede var heroinavhengige. Nå er det sunket til rundt 25 prosent.

Ikke problemfritt

På spørsmål om de ikke har noen negative resultater, nevner han ett: En viss økning i antall «livstidsbrukere» av cannabis det siste året. — Vi har fortsatt problemer. Men bortimot alle indikatorene har s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.