PST advarer om økende rekruttering til høyreekstremisme i koronakrisen – frykter attentater mot politikere

Fredag formiddag offentliggjorde Politiets sikkerhetstjeneste en ugradert versjon av en oppdatert trusselvurdering om terrorfaren i Norge. Der framhever PST faren for høyreekstreme angrep i halvannet år framover.

Korona-økonomi kan radikalisere høyreekstreme

I vurderingen skriver PST at terrorfaren i Norge fortsatt er moderat, men at mostand mot islam og ikke-vestlig innvandring fortsatt vil ha sterk appell i høyreekstreme miljøer og at «PST vurderer derfor at et økt omfang av radikalisering til høyreekstremisme er sannsynlig». «Det vurderes fortsatt som mulig at høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge de neste 18 månedene», heter det i vurderingen. «Et stort omfang av høyreekstrem, voldsforherligende propaganda vil være lett tilgjengelig på digitale plattformer», skriver sikkerhetstjenesten, som nå også framhever uro i samfunnet som følge av koronakrisen: «I tillegg er det sannsynlig at et økt antall nordmenn vil bli sårbare for radikalisering som følge av sosiale og økonomiske utfordringer i kjølvannet av Covid 19-epidemien»·

Attentat mot politikere en mulig terrormetode

For første gang framhever PST nå faren for at bestemte politikere i Norge som er utpekt som fiender blant høyreekstreme, kan bli mål for attentater. «Et annet aktuelt angrepsscenario er målrettede drap av enkeltpersoner som inngår i de høyreekstremes fiendebilde. Særlig relevante mål er politikere som høyreekstrem anser for å være innvandringsliberale, muslimer, personer med ikke-vestlig utseende og jøder», heter det i den oppdaterte vurderingen fredag. Advarselen kommer samme uke som rettssaken mot nynazisten som for ett år siden drepte den tyske politikeren Walter Lübcke i Tyskland, i det påtalemyndigheten kalte en ren henrettelse med høyreekstremt motiv.
  • Les også: 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.