Politiet skjøt på ungdommer i Stockholm og Trump får skryt for rådgiver-valg (Nyhetsbrev)

En skjør våpenhvile trådte i kraft i Ukraina i går; alt-right-kjendisen Milo Yiannopoulos’ lukrative bokavtale med Simon & Schuster er kansellert etter at det i helga dukket opp gamle videoklipp der yrkesprovokatøren forsvarer sex med mindreårige, og Norsk Industri-leder argumenterer for videre reallønns-nedgang i Norge i 2017.

Ellers:

Donald Trump får skryt av blant andre John McCain for sitt valg av generalen H. R. McMaster som ny sikkerhetsrådgiver etter Michael Flynn, som måtte gå i forrige uke etter å ha bli tatt i løgn om sine samtaler med russiske diplomater før Trumps tiltredelse. McMaster beskrives som en høyt respektert militær strateg med urokkelig integritet og erfaring fra begge krigene i Irak. Han har ingen tidligere koplinger til den sittende presidenten, men ifølge New York Times har ledende republikanske politikere i kulissene drevet en intens kampanje for å få Trump til å velge ham.

 

Samtidig fremstår forsvarsminister James «Mad dog» Mattis som den fremste brannslukkeren i Trump-administrasjonen: Ved et besøk i Baghdad i går slo Mattis fast at til tross for Trumps gjentatte påstander om at USA har vært dumsnille som ikke simpelthen beslaglegger råvareressursene til landet de invaderte i 2003, «er ikke USA i Irak for å ta noens olje».

 

Politiet tok i bruk skytevåpen mot ungdom da det oppsto voldsomme opptøyer i Stockholms-forstaden Rinkeby i går kveld. Det som innledningsvis ble omtalt som varselsskudd viser seg å være mer alvorlig: Politiets pressetalsperson bekrefter nå overfor svenske aviser at de i ett tilfelle var så presset av steinkastende, maskerte personer at de avfyrte «verkanseld», altså skudd som er ment å skade eller drepe. (Det er ikke meldt om at noen ble truffet av skuddet). Bråket i Rinkeby startet med rundt 30 ungdommer som deltok i steinkasting mot politipatruljer, og etterhvert ble rundt ti biler ble satt i brann. Bussruter som går innom området ble innstilt. En pressefotograf i avisa Dagens Nyheter ble overfalt og mishandlet av en gruppe på rundt femten personer; slått og sparket i kropp og hode. Da han kom seg unna og ringte politiet fikk han ifølge DN beskjed om at han måtte ta seg til sykehus på egen hånd. Rinkeby er en innvandrertett bydel nord for den svenske hovedstaden, som flere ganger tidligere har vært åsted for opptøyer (her er vår reportasje fra de belastede Stockholms-bydelene i fjor).
God lunsj!