Politiet grep inn i valgkampen: Ulike begrunnelser for «forbud» mot Unge Venstres cannabis-tegning

Det vekker sterke reaksjoner at Unge Venstre i forbindelse med skoledebatter på flere steder i landet har fått beskjed om å fjerne eller utelate valgkampmateriell som tar til orde for legalisering av cannabis. En tegning av en hånd som holder en joint og teksten «Legalize it» på flyveblader, buttons, klistremerker og bannere ble for sterk kost for blant andre fylkesutdanningssjefen i Vest-Agder, som sendte e-post til alle rektorer med oppfordring om å stoppe kampanjen. Ifølge Unge Venstre har også skoler i Troms, Trøndelag, Møre og Romsdal, Hordaland og Rogaland sanksjonert mot ungdomspartiets valgkampmateriell. Unge Venstre-leder Sondre Hansmark kaller politiets inngripen i deres valgkamp «et langt skritt i autoritær retning». Filter Nyheters oversikt viser at begrunnelsene fra de ulike skolene og fylkene varierer: I noen tilfeller henviser de til kontakt med Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Det er en politisk organisasjon som ikke representerer politiet, men der mange politifolk er medlem. Foreningen er iherdige motstandere av legalisering av cannabis. Andre steder viser skolesjefene til konkrete oppfordringer fra det lokale politiets forebyggende-grupper, ordensreglementet ved de aktuelle skolene, opplæringslovens paragraf 9-6 om reklame i skolen eller den samme lovens paragraf om elevens skolemiljø.

Møre og Romsdal: «Svært uheldig»

I forkant av tirsdagens skoledebatt ved Tingvoll skole i Møre og Romsdal skal Unge Venstre ha mottatt en sms fra en lærer som hadde ansvaret for gjennomføringen hvor det het at «dersom de ikke forholder seg til dette (et påbud om å ikke medbringe det aktuelle valgkamp-materiellet, red. anm.) er de uønsket på skolen». Rektor Øystein Bråthen bekrefter...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.