Pepperspray, steinkasting og batonger – dette skjedde da nazistene skulle marsjere i Gøteborg

Anti-fascister kastet knallskudd mot politiet under nazi-demonstrasjon lørdag.

Lørdag kveld opplyser politiet at 29 personer ble anholdt i løpet av dagen, mens 35 ble pågrepet. Det blir ikke opplyst om hvilke grupperinger disse personene tilhører. De 35 pågrepne er mistenkt for grov misshandel (4), våldsamt upplopp (22), våldsamt motstånd (4), försök till våld mot tjänsteman (3), brott mot luftfartsförordningen (1) og brott mot vapenlagen (1).

  • OPPDATERING: Svensk politi opplyser søndag at 23 personer fortsatt er arrestert, der 22 av disse er fra Den nordiske motstandsbevegelsen. De fleste er svensker, mens to er fra andre nordiske land. Lederen for motstandsbevegelsen, Simon Lindberg, er blant de pågrepne.

Dette skjedde:

Lørdag formiddag samlet nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen seg på parkeringsplassen ved Ica Maxi cirka to kilometer fra Gøteborg sentrum. Det var også nordmenn blant dem. Svenske medier opererte med alt fra 300 til 600 nazister (og flere tusen motdemonstranter på et annet sted i byen). Rundt klokken 12.15 begynte nazistene å bevege seg mot startpunktet for den tillatte demonstrasjonen. Dit kom de imidlertid aldri.

Stoppet etter sammenstøt

Ved Fabriksgatan og Liseberg stasjon brøt det ut bråk fremprovosert av en mindre gruppe motdemonstranter, som hadde tatt seg ganske nært inntil toget. Nazistene brøt ut av den traseen politiet hadde tillatt dem å gå. Politiet gikk mellom de to gruppene med batonger og pepperspray. Flere nazister ble da anholdt. Blant disse var motstandsbevegelsens leder, svenske Simon Lindberg. Se video av pågripelsene her, samt politiets forklaring:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.