Nord-Koreas uventet raske framskritt: – Et missil som kan treffe New York er ikke så langt unna

Skjermdump fra nord-koreansk tv.

Uavhengige eksperter underbygger tirsdag morgen Nord-Koreas påstand om at rakettoppskytingen i natt kvalifiserte til å være et interkontinentalt ballistisk missil. «Hwasong-14»-missilet ble skutt ut fra Panghyon ti mil nordvest for hovedstaten Pyongyang og fløy 37 minutter i en bane som var 2800 kilometer over havet på det høyeste, før det landet i Japanhavet 930 kilometer fra utgangspunktet - den desidert lengste avstanden så langt. Mens diktaturet ikke har dekning for påstanden om at deres missiler nå kan ramme «hele verden», er det riktig at den siste oppskytingen kunne nådd Alaska (altså nordvest for Canada) – men ikke resten av USA, ifølge missileksperten David Wright. Analytikernes konklusjon er at missilet ville klart en avstand opp mot 6700 kilometer i en standardisert bane. (I motsetning til den svært bratte banen i testutskytingen, trolig ment for å unngå en distanse som faktisk ville treffe andres fastland). – Selv om dette er et missil med en rekkevidde på 7000 kilometer, er ikke et 10 000-kilometersmissil som kan treffe New York så langt unna, uttaler atomvåpenforskeren Jeffrey Lewis til New York Times. Han sikter til at nordkoreanerne kontinuerlig er i ferd med å bygge nye, forbedrede missiler.

– Bare én test

– Vi visste at de har vært på vei til å skaffe seg raketter med interkontinental rekkevidde, men denne testen tyder på at de har gjort raskere framskritt enn de fleste regnet med. Slike antagelser blir alltid gjetting, men de fleste har trodd det ville ta noen år, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI, som er ekspert på Nord-Koreas ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.