Nyhetsbrev: Trumps trusler fra talerstolen (og andre saker du bør få med deg i dag)

Antall omkomne etter det kraftige jordskjelvet i Mexico har nådd 240. Det er hovedstaden og nabostatene Puebla og Morelos som er rammet. 26 barn døde da en skole raste sammen.

I Karibia har orkanen Maria nådd Jomfruøyene, der det meldes om oversvømmelser og omfattende skader på bygninger. Orkanen vil i løpet av det kommende døgnet nå Puerto Rico.

Den sosialdemokratiske regjeringen i Sverige legger opp til nysatsinger verdt 40 milliarder kroner i sitt siste statsbudsjett før valget, og særlig satses det på grunnskole. Budsjettet er «ekstremt», mener Expressen-kommentator, som sier han «aldri har sett så mye valgflesk». Men finansministeren mener Sverige i 2018 vil ha den laveste statsgjelden på 40 år.

Ellers:

TRUSLER FRA TALERSTOLEN: Både Kina og Russland anklager Donald Trump for å øke konfliktnivået i øst-Asia etter at presidenten i sin første tale til hovedforsamlingen i FN i går (se den her) blant annet truet med å «totalt ødelegge Nord-Korea». Både Japan og Sør-Koreas statsledere har unnlatt å kommentere talen, noe som er megetsigende i seg selv – begge landene antas å bli rammet hardt dersom det bryter ut krig.

Også Erna Solberg og Berge Brende er skeptiske til Trumps aggressive ordbruk, ifølge VG.

De andre, mest oppsiktsvekkende uttalelsene i talen handlet om Obamas atom-avtale med Iran, som Trump mener er «en av de verste avtalene for USA og fullstendig pinlig»; og om diktaturer som Syria, Cuba og Venezuela, som mottok trusler av varierende grad.

Det overordnede budskapet hadde ellers et klart ekko av den-sterkestes-rett-skolen i internasjonal politikk«I will always put America first, just like you, as the leaders of your countries, will always and should always put your countries first».

Og faktaene? Politifact viser at Trump i talen blant annet overdriver hvor bra det går med kampen mot arbeidsløsheten og underslår hvor gode Iran er til å overholde atomavtalen.


RINGVIRKNINGER: Advokater i flere av straffesakene som politimannen Eirik Jensen var involvert i eller ledet etterforskningen av, mener disse må gjenopptas etter dommen mot den tidligere politimannen i går. En av dem er advokat Vidar Lind Iversen, forsvarer for Rasool-familien. Advokat Sigurd Klomsæt fikk også telefoner fra flere tidligere klienter da dommen mot Jensen falt mandag, sier han til Aftenposten.

– Det er interessant at en ledende politimann er dømt for korrupsjon og for å være en konkurrerende kriminell. Det er jo et spørsmål om det i seg selv gir grunnlag for gjenopptakelse, spør advokat Lind Iversen til avisa.

Slike krav må vente til dommen mot Jensen blir rettskraftig, sier advokat Benedict de Vibe. Jensens forsvarer John Christian Elden har gitt sterke signaler om at dommen vil bli anket.


FINANSKRISE PÅ RUSSISK: Russlands sentralbank kan bli nødt til å redde sin andre storbank i løpet av tre uker. I august sto russerne for en av tidenes største redningsoperasjoner da landets sjuende største bank, Otkritie, holdt på å gå over ende. Nå er en av de private bankene som er mest eksponert mot Otkritie-gjeld, B&N Bank, også blitt kandidat for statlige redningspakker. 

Det er ikke så ofte vi linker til verken kjendis-stoff eller Daily Mail, men her er en titt på hvordan det så ut da B&N-eier Mikhael Guteriev brukte en milliard dollar på å gifte bort sønnen sin i fjor sommer.

Sentralbanken estimerer ellers at Otkritie mangler 400 milliarder rubler (67 milliarder norske kroner) på å være i balanse; russiske bankfolk tror ifølge Financial Times at den reelle summen kan være dobbelt så stor.


  • Dette er webversjonen av vårt daglige nyhetsbrev, som kan ramle inn i epostkassa di ved lunsjtider hver dag – hvis du melder deg på her.