Nyhetsbrev: Mørke utsikter – bokstavelig talt – på Puerto Rico (og andre saker verdt å lese i dag)

Sikkerhetspolitiet i Sverige etterforsker i dag et varsel om et terrorattentat i Stockholm som onsdag ble spredd til en rekke personer i Sverige fra et utenlandsk telefonnummer. Trusselnivået er ikke hevet.

Styringsrenta forblir på 0,5 prosent etter dagens rentemøte hos Norges bank.

Venstres landsmøte er samlet for første gang etter valget; kanskje får vi snart vite hvordan de stiller seg til å bli regjeringspartnere med Frp.
Ellers:

KALT INN PÅ TEPPET: Det var ikke bare NRKs nyhetsredaksjon som ble forsøkt påvirket av Jonas Gahr Støres rådgivere under valgkampen. Faktasjekkerne i Faktisk.no og NRKs Detektor ble kalt inn til partikontoret i Folkets hus etter at Støre flere ganger var tatt i faktafeil. Der fikk redaktørene en historisk leksjon om tidligere Ap-kjemper, spørsmål om de selv syntes de arbeidet i tråd med egen formålsparagraf, og trusler om at Ap ikke lenger ville samarbeide med dem. «Det var en spesiell seanse. Jeg opplevde det som et forsøk på å påvirke jobben vi gjorde», sier Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg til VG. Ap-rådgiver Hans Kristian Amundsen svarer at det hele dreide seg om uenighet om fakta rundt private helseforsikringer, og at henvendelsene fra faktasjekkerne tok mye tid å svare på.

UTEN STRØM I MÅNEDSVIS: Selv om den svekket seg i løpet av gårsdagen ble «Maria» den kraftigste orkanen som har truffet den karibiske øya Puerto Rico på nesten hundre år. I natt forårsaket den oversvømmelser og jordras som amerikanske myndigheter omtaler som katastrofale, samt så omfattende ødeleggelser på strømnettet at samtlige 3,5 millioner innbyggere nå lever under total blackout. Guvernøren advarer om at det kan ta måneder før strømmen er tilbake. Det er så langt bare meldt om en omkommet, men siden de fleste veiene på øya er sperret av nedfall og flere områder er isolerte vil det ta tid å få oversikt over skader og dødsfall, skriver BBC. På øya Dominica sørøst for Puerto Rico er det meldt om 14 omkomne og mat- og vannmangel.

SENDT TIL IRAN OG PISKET: En 36 år gammel iransk kvinne sier hun tirsdag mottok 80 piskeslag og ble så medtatt at hun ikke kunne stå på beina, etter at hun i mars i år fikk avslag på asylsøknad i Norge og sendt hjem. UNE mente da at hun hadde fabrikkert dommen – for brudd på sharialov om ikke å nyte alkohol – og at det var trygt å returnere kvinnen, skriver TV 2. En professor i medisin ved UiO sier det er sannsynlig at bildene kvinnen har sendt norske medier via en venninne i Norge, skyldes piskeslag. Amnesty mener norske myndigheter har brutt menneskerettighetene i saken. UNE sier de nå undersøker hva som har skjedd ved hjelp av ambassaden i Teheran.

God ettermiddag!

Hilsen Filter Nyheter