Myndighetene i Tyrkia, Iran og Irak rasler med sablene etter 78 prosent deltakelse i folkeavstemningen om kurdernes uavhengighet, svenske TV4 Nyheternas «Kalla fakta»-serie har avslørt seksuell trakassering og truslerinternt i Sverigedemokraterna (en ball som nå ruller videre i svenske medier) og Oslo-politiet får krass kritikk i ny rapport om mulig justismord.

Ellers:

TAPER MOT OBAMACARE: Trump og Republikanerne har nok en gang mislykkes i sitt forsøk på å reversere Obamas helsereform. Det ble klart etter at den republikanske senatoren Susan Collins har valgt å følge John McCainog Rand Paul, som alle vil stemme nei til det nye lovforslaget (noe som gjør at Republikanerne mister flertallet). Collins motsatte seg både intens lobbyvirksomhet og løfter om mer penger til hjemstaten Maine, heter det i denne saken fra Reuters. Tungen på vektskåla skal ha vært kuttene i det offentlige helseprogrammet Medicaid, som sikrer gratis helseforsikring for lavinntektsgrupper og funksjonshemmede. Cirka 20 prosent av innbyggerne i Maine er avhengig av dette programmet, som totalt omfatter 74 millioner amerikanere.

JONAS MÅ VELGE SIDE: Hvem skal Arbeiderpartiet være venner med på Stortinget? Venstresida, Audun Lysbakken og SV? Eller oljeminister Terje Søviknes og Frp? Det er dilemmaet når spørsmålet handler om konsekvensutredning av Nordland VI, et leteområde for olje og gass i Norskehavet utenfor den nordligste delen av Helgelandskysten og Vestfjorden, skriver Dagbladet.

Ap har programfestet en konsekvensutredning. Fagforeningen Industri Energi ønsker at partiet følger opp. Og Søviknes åpnet nylig for å danne flertall med Ap i LoVeSe-spørsmål. Men Lysbakken og SV advarer: «[…] å hindre oljeboring i LoVeSe er en forutsetning for å skrive under på en samarbeidsavtale med Arbeiderpartiet både nå og i framtida», sier han til Dagbladet. Mer vidløftig: «Vi svikter aldri folket, fiskerne og naturen i Lofoten, Vesterålen og Senja».

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi presser imidlertid på: «Jeg vil oppfordre Støre til å samarbeide med høyresida i denne saken», sier han. Og om Lysbakken: «Selv om han gjorde et godt valg, må ikke Lysbakken glemme at han bare fikk seks prosent av stemmene, tross alt».

Hva sier Jonas Gahr Støre selv? Jo, at Ap i Stortinget vil «jobbe for gjennomslag for mest mulig av vår politikk og vårt program. Samtidig setter vi i denne saken en rekke premisser for vårt syn, blant annet legger vi stor vekt på de helhetlige forvaltningsplanene, som balanserer oljenæringens interesser mot andre hensyn». Ok, den som lever får se.

SKJEBNEMØTE OM PENGER: Islamsk Råd Norge (IRN) kan i dag få vite om de mister pengestøtten fra staten. Kulturdepartementets tillit til IRN som brobygger og dialogpartner fikk en kraftig knekk da rådet ansatte administrasjonskonsulent Leyla Hasic, som bruker nikab. Saken fikk stor oppmerksomhet tidligere i år – til og med lederen for Norges største muslimske menighet raste.

Departementet svarte med å fryse andre utbetaling av den statlige pengestøtten på 650 000 kroner. Foran dagens møte forsvarer IRN fortsatt ansettelsen og mener bråket i etterkant har vært «overraskende», «unødvendig» og «uheldig», skriver Klassekampen.

Nikab-ansettelsen har ikke vært rådets eneste problem de siste årene: Et tidligere styremedlem er dømt for bedrageri og underslag, generalsekretær Mehtab Afsar er forsøkt oppsagt uten hell og den viktigste samarbeidspartneren, Samarbeidsrådet for tros- og livssyn, varslet i begynnelsen av september at de vurderer å bryte med paraplyorganisasjonen.