Høyre om i Tyskland, svensk innvandrerfamilie «kontrollerer en hel forstad» og Trump lanserer nytt innreiseforbud

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt langer ut mot Moods of Norway-gründerne etter konkursen i en mye delt Facebook-post (kortversjon: Gründerne har tjent masse penger. Arbeidsfolk, staten og sparebanken i Sogn og Fjordane er de virkelige taperne), det er full konflikt om sport og politikk i USA (Donald Trump gikk bananas på Twitter og «take a knee»-protestene eskalerte i helga), Arbeiderpartiet vil gjøre livet surt for regjeringen, til og med i forsvarspolitikken (som har en viss tradisjon for å bli avgjort mellom Ap og Høyre på bakrommet) og russisk general ble i går drept i Syria (mens russiske styrker i dag bomber amerikansk-støttede Syrian Democratic Forces).

Ellers:

HØYRE OM I TYSKLAND: Ikke siden 1960 har den tyske forbundsdagen hatt medlemmer fra politikkens ytre høyre-fløy. Nå får innvandringskritiske Alternative für Deutschland (AfD) godt over 80 seter og blir landets tredje største parti.

Gårsdagens valg ble en massiv skrell for Angela Merkel, til tross for at hun fortsatt er tysk forbundskansler: Partiet hennes CDU fikk bare 32,9 prosent av stemmene, som er det svakeste resultatet siden 1949 (og en tilbakegang på 8,6 prosentpoeng siden forrige valg). Elendig gikk det også for regjeringspartner Sosialdemokratene, som fikk en oppslutning på 20,5 prosent (ned 5,2 prosentpoeng). AfD er valgets suverene vinner med 12,6 prosent og en framgang på 7,9 prosentpoeng.

Hva skjer nå? Foreløpig er det krisestemning, melder Filter Nyheters reporter i Stuttgart. Sosialdemokratene har allerede varslet at de vil ut av Merkels koalisjon. Den rent teoretiske «Jamaica-koalisjonen» (som har fått navn etter partifargene til CDU, De Grønne og Fridemokratene) er det eneste alternativet til mindretallsregjering. Men Merkel har avvist dette, samtidig som De Grønne og Fridemokratene står langt fra hverandre i sentrale spørsmål.

Dersom Merkel ikke klarer å fremforhandle et parlamentarisk nyvalg for en ny regjering, kan hun teknisk sett utlyse nyvalg. Risikoen med nyvalg er imidlertid et enda sterkere AfD. Og samtidig er det splittelse i AfD-leiren: Frauke Petry, én av partilederne, varslet mandag at hun ikke vil være en del av partiets parlamentariske gruppe. Hun har vært mer pragmatisk orientert mot regjeringsmakt enn resten av partiledelsen – og vil heller være uavhengig enn en del av et «anarkistisk parti» i opposisjon, sa hun i en pressekonferanse.

AVSLØRER FAMILE: Svenske Aftonbladet har i en større reportasje gått en libanesisk innvandrerfamilie i Göteborg-forstaden Angered nærmere etter i sømmene: Enkelte mener at familien og dens overhode Hashem Ali Khan (60), som er imam i en muslimsk menighet, styrer livet i forstaden etter klassiske mafiaprinsipper. Bare de siste to årene er familiemedlemmer blitt anmeldt rundt 200 ganger (og Aftonbladet har lagt ut hele lista, om enn bak betalingsmur). Flere familiemedlemmer er dømt en rekke ganger, blant annet for mord.

Politiet har på sin side innrømmet at de ved flere tilfeller har bedt Hashem Ali Khan om hjelp til å løse konflikter og få slutt på kriminalitet (et problem med flere leilighetsinnbrudd i bydelen ble blant annet løst ved at politiet henvendte seg til Ali Khan, hvorpå innbruddene opphørte).

Selv om familien også tidligere er omtalt, blir reportasjen antakelig sentral i den svenske (og sikkert også norske) debatten om parallellsamfunn og innvandring.

NYTT INNREISEFORBUD: Å gjøre Amerika great again (men selvsagt også safe) står som kjent først på Donald Trumps prioriteringsliste. Søndag presenterte han en utvidelse av det omstridte innreiseforbudet til USA: Tsjad, Venezuela og Nord-Korea (der de to siste ikke har muslimsk majoritetsbefolkning) er nye land på listen, mens Sudan er fjernet. Det nye direktivet har ingen utløpsdato og trer i kraft 18. oktober, mens det forrige gikk ut i går.

Forrige gang fikk innreiseforbudet store problemer i rettssystemet og massiv kritikk for etnisk og religiøs diskriminering. Nå spekuleres det i om inkluderingen av ikke-muslimske land er et forsøk på å gå klar av dette (husk at Trump under valgkampen lovte en «total and complete shutdown of Muslims entering the United States»).

Kriteriene for utvelgelsen til listen skal være nye retningslinjer fra det amerikanske sikkerhetsdepartementet, som stiller krav om pass med biometrisk informasjon og at landene deler de reisendes eventuelle forbindelser til terror og kriminalitet med USA. Hele listen: Tsjad, Libya, Jemen, Nord-Korea, Venezuela, Syria, Somalia og Iran. Begrunnelsene leser du her.