Nyhetsbrev 3. september: Erna Solberg om Spetalens chatgruppe: – Ikke et pent syn

God ettermiddag!

RESETT, MILLIARDÆRER OG FINANSJOURNALISTER: Dagens politiske snakkis er utvilsomt Dagens Næringslivs avsløring av Øystein Stray Spetalens chatgruppe «Politikk» på WhatsApp. Som statsminister Erna Solberg(H)sier i ettermiddag: – Det er ikke et pent syn. (Aps byrådsleder Raymond Johansen kaller gruppen «Exit på speed i fri dressur»). DN-artikkelen beskriver hvordan flere av landets rikeste personer (feks. Christian Ringnes, Jan Haudemann-Andersen og Ola Mæle) og andre finansfolk i WhatsApp-chatten diskuterer blant annet hvordan de skal ta knekken på Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen. Tilstede i gruppen er også advokater, skipsredere, noen utvalgte politikere og enkelte journalister og redaktører. Blant de mer aktive deltagerne er Mikkel Dobloug og Monica Staff, som sammen med blant andre Haudemann-Andersen og Spetalen var med å etablere Resett høsten 2017.
    Ifølge DN har verken Geir Bjørlo, Kjell Erik Eilertsen, Ole Eikeland, Arne Blystad, Bjørn Anders Braathen, Edvin Austbø, Joakim Burud, Hugo Maurstad, Bjørn Maaseide, Jacob Stolt-Nielsen, Jørgen Pleym Ulvness, Terje Nesbakken, Eigil Stray Spetalen, Tore Aksel Voldberg, Gunnar Hvammen, Rune Rinnan, Øystein Tvenge, Einar Greve, Anders Onarheim, Fredrik Carl Grøsland, Lars Staff, Karoline Steiro, Alexandra Haudemann-Andersen, Magnus Halvorsen, David Eriksen, Harald Martin Brattbakk, Espen Westeren, Andreas Mikkelsen, Jan Frode Andersen, Geir Aune, Frithjof Bettum, Frode E. Foss, Harald Dahl, Dag Arne Wivelstad, Kristian Lundkvist, Glen Ole Rødland, Brian Jepsen, Lars Nilsen, Morten Kielland, Geir Wicklund, Petter Haugen, Peter Wessel, Petter Bakken, Haakon Sæter, Stein Hansen, Arild Abel Engh, Viggo Leisner, Martin Mølsæter, Karl Heine Ulvebne, Hans F. Christensen, Marius Jørgensen eller Dana Manouchehri besvart avisens henvendelser om saken.

«DESTRUKTIVE KREFTER»: Både Venstre-topp Ola Elvestuen og MDGs Rasmus Hansson trekker seg fra Motvind Norges planlagte markering foran Stortinget førstkommende lørdag. Han mener organisasjonen må rydde opp i det som ligner en sammenblanding med høyreradikale miljøer. Bakgrunnen er at Motvind Norge i august inviterte partiet Alliansen til å stille i et politikerpanel under en samling mot vindkraft i Kvinesdal. Alliansen er i dag en del av det høyreekstreme miljøet i Norge. Etter at flere reagerte på invitasjonen, publiserte Motvind Norge tidligere denne uka en erklæring der de «tar avstand fra partier, organisasjoner eller personer som ikke forfekter demokratiets virkemidler […]», men der ingen partier eller aktører ble navngitt.Enkelte har ment at erklæringen var for svak.
     Sent torsdag kveld sendte organisasjonen en egen epost til politikere og naturvernere som skal holde appell eller delta i lørdagens markering. Der beklager organisasjonen at Alliansen «i det hele tatt ble invitert» til samlingen i Kvinesdal og at de har vært «for trege og ikke tilstrekkelig klare» i sin avstandtagen etterpå. Under murrer imidlertid en konflikt der Motvind Norge-styret mener «destruktive krefter» forsøker å ødelegge for organisasjonen med «ondsinnede angrep». Les deg opp i Filter Nyheters artikkel.
TERRORANGREP PÅ KJØPESENTER: Etter at seks personer ble knivstukket på et kjøpesenter i Auckland i New Zealand i morges, slo statsminister Jacinda Ardern fast at det dreide seg om et IS-inspirert terrorangrep. Tilstanden var i formiddag kritisk for tre av ofrene, ifølge The Guardian. Gjerningsmannen, som raskt ble skutt og drept av politiet, var under overvåkning og har i fem år stått på en terror-overvåkningsliste på grunn av IS-sympatier, men det skal ikke ha vært grunnlag for å sikte ham for konkrete terrorplaner. Sikkerhetstjenestene skal heller ikke ha hatt indikasjoner på at et angrep skulle skje i dag. Politiet jobber ut fra at mannen var alene om angrepet. Den ekstreme islamisten hadde bakgrunn fra Sri Lanka og kom til New Zealand i 2011, ifølge myndighetene.

TERRORIST-REDE: Vi har gjort et dypdykk i terrororganisasjonene i Afghanistan etter at en selvmordsbomber IS-K forrige torsdag sprengte seg utenfor flyplassen i Kabul og tok livet av minst 180 personer.
«Disse organisasjonene er svært tålmodige. De vet hvordan de skal posisjonere seg i perioder med relativ tilbakegang og gjøre seg klare til gjenoppblomstring. Det er det vi ser nå,» sier IS-ekspert Andrew Mines ved George Washington University til Filter Nyheter. Han mener det er for tidlig å si hvilken grobunn militante jihadistgrupper vil ha i Afghanistan under et nytt Taliban-styre, men at de på sikt kan vokse seg store nok til å utføre internasjonale terror-operasjoner.
– Det er problematisk å si at vi har lyktes i å hindre at internasjonale terrorangrep vil skje med utgangspunkt i Afghanistan i årene fremover, sier Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO). 
     Les artikkelen vår her!

God helg!

  • PS! Sliter du med å forstå endringene i oljeskatten? Våre abonnenter mottar hver fredag et spesialsydd nyhetsbrev der vi oppsummerer ukas aller viktigste klima- og miljønyheter. Hold deg oppdatert på den viktigste saken i vår tid ved å tegne abonnement.

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter