Ekspertgruppe: Hvis det virker å stenge samfunnet, må tiltakene være ekstreme helt til vaksinen kommer

Da både USAs president Donald Trump og Storbritannias statsminister Boris Johnson begynte å snakke om korona-viruset med langt mer alvorlig mine i starten av denne uka enn tidligere, var det nok særlig ett dokument som hadde skremt vettet av rådgiverne deres: Myndighetene hadde fått eksklusiv tilgang til den nye analysen  fra det store korona-teamet ved universitetet Imperial College i London, en rapport som ble tilgjengelig for allmennheten mandag kveld. Arbeidet er ledet av epidemiologen Neil Ferguson, som er professor i matematisk biologi og har jobbet med modellering av utbrudd av smittsomme sykdommer i 20 år. Den skremmende kortversjonen først: Om man innfører tiltak  som er egnet til å bremse veksten i antall smittede kraftig, kan kapasiteten i  helsevesenet fremdeles bli fullstendig sprengt av antallet intensivpasienter i den verste delen av epidemien, ifølge ekspertgruppens modell. Her er er utviklingen i antallet pasienter, gitt ulike forslag til tre måneder lange bremse-tiltak og kombinasjoner, sammenlignet med intensivkapasiteten på sykehusene (den røde streken nederst): Den blå, mest effektive streken, viser en strategi der man isolerer alle syke, gir familiene deres karantene og skjermer de over 70 år ekstra i fire måneder (siden de har størst risiko for å dø eller fylle opp intensiv-senger). At ingen slike mildere tiltakspakker er i nærheten av å hjelpe nok tilsier at vi må ha tiltak som kan få veksten til å stanse opp...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.