Lobbyist og PR-konsulent Tor Mikkel Wara (Frp) blir onsdag ettermiddag utnevnt som ny justis- beredskaps og innvandringsminister.

Wara var for 25 år siden en av de største stjernene i Frp, og var stortingsrepresentant for  fra 1989 til 1993 etter å ha sittet i bystyret i Oslo fra 1987 til 1989. Men han har vært pr-og påvirknings-rådgiver, og ikke politiker, det aller meste av karrieren.

Her er noe av historikken til den nye statsråden:

Ja til innvandring og EU

Wara var i sin forrige partikarriere i opposisjon til at Frp skulle være restriktive i innvandringspolitikken, og skiller seg slik sett klart fra forgjengerens Sylvi Listhaugs ståsteder. Han har hele tiden også vært positiv til EØS og EU – men det er lenge siden han har uttalt seg om konkrete politiske saker.

I 1993 advarte Wara på landsmøtet om det han kalte «reaksjonære krefter» i partiet på områdene innvandrings- og flyktningpolitikk, EF-saken og gen- og bioteknologi. Tidligere samme år uttalte han blant annet at han «føler et ubehag ved måten Carl I.Hagen uttaler seg på».

– Den nasjonalistiske bølgen som vi ser komme både i Europa og Norge, burde bekymre alle anstendige politiske partier. Derfor er det viktig å forebygge rasistiske utslag ved å uttrykke seg slik at man ikke stimulerer de nasjonale tendensene vi ser, sa Wara i forkant av 1993-valgkampen.

Hemmelige kundelister fra åtte lobbyist-år

I likhet med Sylvi Listhaug kommer Wara inn i regjeringen fra konsulentselskapet First House, som holder alle kundelister hemmelige. I 2013 ble presset enormt på Listhaug og eks-arbeidsgiveren for å offentliggjøre hvem den nye landbruksministeren hadde jobbet for i det skjulte.

Tor Mikkel Wara ble partner i First House i 2010, og for hans del kan det være snakk om over hundre ulike klientrelasjoner i perioden som fulgte. Ingenting tyder på at First House vil gå med på å offentliggjøre kundelisten selv om Wara blir statsråd.

First House har blant annet solgt sine tjenester til flere selskaper og ledere som har vært under etterforskning av Økokrim – som Wara nå blir overordnet for som justisminister. For eksempel bisto First House i 2015 det Telenor-deleide selskapet Vimpelcom under den norske delen av den store korrupsjonsetterforskningen.

Wara har, som Listhaug, også trolig vært involvert i lobbyistoppdrag som kan være kontroversielle i lys av hans nye rolle i regjeringen og Frp. Private aktører som er relevante opp mot justissektoren, beredskap eller innvandring kan være kunder som blir hemmeligholdt.

Hvis regjeringen går for samme løsning som etter bråket rundt Listhaugs First House-kunder, vil det bare bli Waras departementsråd som har full oversikt over historikken hans i konsulentselskapet. Slik må Justisdepartementet vurdere Waras habilitet fra sak til sak.

Det som kan bli offentliggjort, er hvilke kunder i det offentlige (som kommuner og kommunale foretak) Wara har jobbet for. 

Da debatten raste rundt Listhaug i 2013, var Wara en av dem som forsvarte hemmeligholdet på vegne av selskapet.

– For oss er dette veldig enkelt. Vi har et løfte overfor våre kunder. Når vi gir fra oss lister til departementsråden er det under forutsetning at man behandler dette som forretningshemmeligheter, sa han i Dagsnytt 18 den gang.

Verken Statsministerens kontor eller First House ville i forkant av utnevnelsen onsdag ettermiddag svare Filter Nyheter på spørsmål om hvordan kundelistene blir håndtert.

Geelmuyden Kiese opplyser at selskapet ikke har oversikt over hvilke kunder Wara jobbet med tilbake i 1994-1997.

Økokrim henla etterforskning

I forbindelse med norgeshistoriens største bedragerisak ble Tor Mikkel Waras forhold til hovedpersonene etterforsket av politiet.

Bakgrunnen var at Økokrim fant ut at en million kroner ble overført fra Finance Credit Ltd i England til kommunikasjonsbyrået Madland & Wara like før hele Finance Credit-systemet kollapset.

Utbetalingen ble koblet til at Finance Credit-hovedmennene kan ha ønsket å stanse avsløringene fra Kapital-journalist Bjørn Olav Jahr gjennom om å få ham ansatt i Wara og Madlands byrå. Blant annet beslagla Økokrim e-poster som ifølge Dagens Næringsliv viste tett samarbeid med Finance Credit om forsøket på å «kjøpe opp» Jahr. (Jahr takket nei til jobbtilbudet)

«På bakgrunn av de opplysningene som er kommet frem har Økokrim funnet at det ikke er grunnlag for å straffeforfølge firmaet, Ole Madland eller Tor Mikkel Wara», skrev Økokrim i en ordknapp pressemelding 7. februar 2003.

Selv om Økokrim ikke fant noe ulovlig med konsulentenes samarbeid med Finance Credit, så sluttet fem av byråets syv rådgivere i kjølvannet av skandalen – og Madland & Wara AS gikk konkurs. Tor Mikkel Wara startet for seg selv, med Wara Consulting, som etterhvert ble nært knyttet til nevnte First House.

Tapte kampen om Frps sjel mot Carl I. Hagen

Tor Mikkel Wara gjorde lynkarriere i Frp etter å ha jobbet som rådgiver for Carl I. Hagen allerede som 21-åring. Han blie valgt inn på Stortinget i 1989, og ble nestformann i partiet i 1991, 27 år gammel. Den gang ble han regnet som Carl I. Hagens mest sannsynlige arvtager.

Men Wara ble som liberal ideolog en nøkkelperson i den unge fløyen som ville føre Frp videre på veien til å bli et konsekvent liberalistisk parti, på bekostning av den populistiske linjen med nei til innvandring/u-hjelp, «lov og orden», eldreomsorg og flørt med EF-motstandere – som Hagen altså valgte, etter en strid som startet med ambivalent skattepolitikk.

Allerede før valgkampen i 1993 kunnggjorde Wara at han ikke ville ta gjenvalg som nestformann – og så forsvant han helt ut av partiapparatet. (Det endelige oppgjøret mellom fløyene kom på Frps berømte landsmøte på Bolkesjø i 1994, der Hagen sikret seg full kontroll over partiet).

Etter det som framsto som en lite forsonlig konflikt med partilederen, så Wara og Hagen ut til å ha skværet opp noen år senere.

– Jeg skulle ønsket vi hadde med oss Tor Mikkel videre. Han er en ressurssterk og politisk engasjert ung mann, og han har ikke deltatt i noe opprør mot partiets linje, sa Hagen til Dagbladet i 2006.

Samme år ble Wara beskrevet som en del av «Siv Jensens hoff», og har i kulissene vært en viktig rådgiver for partiledelsen både uformelt og hyret inn som valgkampstrateg.