Ny justisminister: Etterforsket av Økokrim – Hemmelige kundelister – Innvandringskonflikt med Carl I. Hagen

Lobbyist og PR-konsulent Tor Mikkel Wara (Frp) blir onsdag ettermiddag utnevnt som ny justis- beredskaps og innvandringsminister. Wara var for 25 år siden en av de største stjernene i Frp, og var stortingsrepresentant for  fra 1989 til 1993 etter å ha sittet i bystyret i Oslo fra 1987 til 1989. Men han har vært pr-og påvirknings-rådgiver, og ikke politiker, det aller meste av karrieren. Her er noe av historikken til den nye statsråden:

Ja til innvandring og EU

Wara var i sin forrige partikarriere i opposisjon til at Frp skulle være restriktive i innvandringspolitikken, og skiller seg slik sett klart fra forgjengerens Sylvi Listhaugs ståsteder. Han har hele tiden også vært positiv til EØS og EU - men det er lenge siden han har uttalt seg om konkrete politiske saker. I 1993 advarte Wara på landsmøtet om det han kalte «reaksjonære krefter» i partiet på områdene innvandrings- og flyktningpolitikk, EF-saken og gen- og bioteknologi. Tidligere samme år uttalte han blant annet at han «føler et ubehag ved måten Carl I.Hagen uttaler seg på».

– Den nasjonalistiske bølgen som vi ser komme både i Europa og Norge, burde bekymre alle anstendige politiske partier. Derfor er det viktig å forebygge rasistiske utslag ved å uttrykke seg slik at man ikke stimulerer de nasjonale tendensene vi ser, sa Wara i forkant av 1993-valgkampen.

Hemmelige kundelister fra åtte lobbyist-år

I likhet med Sylvi Listhaug kommer Wara inn i regjeringen fra konsulentselskapet First House, som holder alle kundelister hemmelige. I 2013 ble presset enormt på Listhaug og eks-arbeidsgiveren for å offentliggjøre hvem den nye landbruksministeren hadde jobbet for i det skjulte. Tor Mikkel Wara ble partner i First House i 2010, og for hans del kan det være snakk om over hundre ulike klientrelasjoner i perioden som fulgte. Ingenting tyder på at Fi...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.