Nervegass-ekspert: – Det føles som å bli kvalt eller å drukne i sitt eget slim

Torsdag var dødstallet 86 etter at syriske fly tirsdag angrep den opprørskontrollerte byen Khan Shaykhun i Idlib med kjemiske våpen. Ifølge eksilsyrerne i organisasjonen SOHR er 30 av de drepte barn. Ifølge tyrkiske myndigheter bekrefter obduksjonen av flere ofre - som ikke hadde ytre skader - at kjemiske våpen ble brukt. Ofre som ble undersøkt på sykehus av Leger uten grenser (MSF)  hadde symptomer som er konsistente med nervegass, som sarin - blant annet innsnevrede pupiller, muskelkramper og ufrivillig avføring. Andre ofre luktet av klor, noe som tyder på at (langt mindre dødelig) klorgass ble brukt i tillegg til saringass i angrepene på sivile. https://www.youtube.com/watch?v=9Jn_C6rev8g   Knut Erik Hovda er overlege ved CBRNe-senteret på Oslo universitetssykehus og ekspert på behandling av skader etter blant annet kjemisk og biologisk krigføring. Han forteller at et angrep med nervegass kan ha dødelig effekt etter sekunder. – Det som dreper de fleste, er pusteproblemene. Fordi nervegassene er ekstremt giftige kan det skje i løpet av veldig kort tid. Det er en voldsom spyttsekresjon i luftveiene og ned i lungene, samtidig som selve muskulaturen som gjør at vi trekker pusten, påvirkes. – Hvordan opplever offeret det? – Jeg tror at du først og fremst har en ekstrem lufthunger - følelsen av å bli kvalt eller at du nærmest drukner i ditt eget slim, er den mest uttalte. Samtidig har man smerter fra mage, brystet og intens hodepine sammen med muskelkramper, sier Hovda, som også er tilknyttet Leger uten grenser (MSF). Nervegass er i seg selv ikke synlig som røyk i lufta. – For eksempel klorgass kan ha et gulgrønt skjær og lukter ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.