20 000 har delt vandrehistorie: Nei, godteri-ecstacy florerer ikke på norske barneskoler

En norsk advarsel mot spredning av godteri-liknende ecstacytabletter på norske barne- og ungdomsskoler har de to siste dagene blitt spredd i stort monn på Facebook. Den ble lagt ut tirsdag og er torsdag kveld delt over 20 000 ganger.

Posten inneholder bilder av pastellfargede tabletter formet som kosedyr og kjente underholdningsfigurer og hevder at slike «er i omløp rundt omkring på barne- og ungdomsskoler i Norge». «Barna synes disse er kule og morsomme og vil gjerne smake. På denne måten får narkoselgere barn og ungdom til å bli kunder», heter det videre.

Bildene stammer imidlertid ikke fra beslag av ecstacytabletter i Norge, men fra utenlandske, minst seks måneder gamle nyhetssaker om ecstacy – som i dag som oftest kalles MDMA, etter virkestoffet.

Bortsett fra bildet av tablettene som er utformet som «minions»-figurer, som skal ha vært beslaglagt i Chile i fjor, er de dessuten rene illustrasjonsbilder øyensynlig uten tilknytning til faktiske beslag.

Dette er facebook-posten som er spredd over 18 000 ganger i Norge på to døgn.

Avviser MDMA-pushing på skoler

Filter Nyheter har i dag vært i kontakt med flere rektorer i Oslo-skolen, skolehelsetjeneste og politi, og ingen kjenner til beslag av godteri-liknende narkotiske tabletter eller forsøk på å lure barne- og ungdomsskoleelever til å spise dem.

– At dette har vært noe problem i barneskolen kan jeg definitivt avvise. Det er ingen som henger utenfor skolen i skoletida eller aktivitetsskoletida og prøver å lure ecstacy i ungene. Det er helt utelukket at noen har forsøkt dette. På barneskoletrinnet er dette ikke noe å bekymre seg for, sier Terje Andersen, rektor ved Tøyen skole i Oslo sentrum.

«Dette har jeg ikke hørt om», skriver rektor Halvor Holm ved ungdomsskolen Jordal i Oslo øst i en tekstmelding.

Heller ikke på vestkanten kjenner de til at godteriliknende piller blir brukt til narkopushing på barne- og ungdomsskoleelever.

– Såvidt jeg kjenner til har det ikke vært noen slike episoder hos oss, verken nå eller tidligere. Det er viktig at hjemmene er klar over hvilke farer det er der ute, men det er også viktig at informasjonen de får er faktabasert og kommer fra de riktige kildene. Vi opplever at politiet er svært gode på dette, sier assisterende rektor Lise Byom-Nilssen ved ungdomsskolen Nordberg.

Cannabis og alkohol

Helsesøster Elsbeth Flood, fagansvarlig for skolehelsetjenesten i bydelen Vestre Aker, sier hun har sett Facebook-posten som nå spres, men at hun aldri har vært borti slike tilfeller i den videregående skolen. For sikkerhets skyld sjekker hun med fire kolleger som jobber ved barne- og ungdomsskoler i bydelen, og ringer tilbake:

– Ingen har hørt om dette andre steder enn på Facebook. Vi opplever at alkohol og cannabis er et vesentlig større problem, sier hun.

Det samme sier politibetjent Jostein Dammyr ved ungdomsavsnittet på Majorstua politistasjon.

– Vi har ikke hatt noen beslag av ecstacy som likner godteri og kjenner ikke til forsøk på å lure stoffet i barn. Det er ingen grunn til å si at dette er noe foreldre bør bekymre seg for. Det er cannabis og særlig alkohol vi ser i ungdomsmiljøene, og selv om vi kan høre rykter om bruk av MDMA er det få konkrete funn, sier han.

Det virker ikke å florere ecstacy på skolene i landets nest største by, heller.

«Vi har ikke hørt noe om dette fra våre ungdomskoler eller videregående skoler», skriver politioverbetjent Monica Johannesen Mørk, leder av ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, i en mail til Filter Nyheter.

«Vi er tett på skolene våre og ville blitt varslet dersom det var en utfordring på skolen. Men vi må følge godt med og oppfordre foreldre og ansatte på skolene til å sette seg inn i problematikken og ha øynene åpne», skriver hun.

Har ikke selv sett barne-ecstacy

Kvinnen som har lagt ut facebookposten sier til Filter Nyheter at hun vet at bildene stammer fra utlandet, men at hun har kjennskap til salg og bruk av ecstacy og andre rusmidler på ungdomsskoler flere steder på Østlandet, gjennom egne og venners barn, samt en kilde som jobber med forebyggende arbeid i politiet.

Hun innrømmer at hun ikke kjenner til at dopdealere retter seg mot barne- og ungdomsskoler, eller at hun har sett tabletter utformet som bamser eller andre barne-figurer.

– Men jeg vet om elever som selger på sine skoler, uten at jeg vet hvor disse får stoffet fra. Jeg har sett tabletter utformet som «smiley», «Route 66» og Playboy-logoen, og mener det at de ser slik ut gjør dem fristende for barn, sier hun.

Kvinnen sier hun var uforberedt på den voldsomme spredningen innlegget har fått, men vil ikke ta selvkritikk.

– Noen har sagt til meg at jeg sprer skremselspropaganda. Og man må gjerne kalle det det, men jeg mener det er grunn til å være skremt, sier hun.

Festdop med fest-utseende

Fargesprakende ecstacytabletter med former hentet fra populærkulturen er et kjent fenomen, men kan tilskrives kulturen rundt rusmiddelet og dets tradisjonelle bruk i festsammenheng, snarere enn forsøk på å lure barn til å spise dem, skrev faktasjekknettstedet Snopes i 2015.

Da hadde meldinger om ecstacytabletter blant barns Halloween-godteri gått viralt, og også blitt plukket opp av VG (hvertfall ett av bildene som spres i dag, ble også spredd den gangen).

Selv om det finnes eksempler på dødsfall og nesten-dødsfall knyttet til ecstacytabletter med uvanlig høy MDMA-gehalt eller med andre, kraftigere virkestoffer, var det heller ikke da bekreftede tilfeller på at noen hadde forsøkt å lure dem i barn.

Ifølge Snopes føyer dette seg inn i en årelang tradisjon for vandrehistorier om ondsinnede forsøk på å lure barn til å innta psykedeliske narkotiske stoffer.

Forskning: Lite brukt av folk flest

En annen hensikt med å gi narkotiske tabletter utseende som knask, kan selvsagt være å forvirre tollmyndigheter. Kripos’ siste halvårsstatistikk for narkotikabeslag omtaler en økning i beslag av godterier som inneholder THC – virkestoffet i hasj og marihuana – men ikke MDMA, som det ellers er liten tvil om at nordmenn misbruker i stadig større grad og som det ble beslaglagt 18 prosent mer av første halvår i år enn halvåret før.

Både Kripos’ beslagsstatistikk og Folkehelseinstituttets utelivsstudie fra 2014 – basert på kvalitative intervjuer med unge voksne som er ute i byen om kvelden og natten – tyder for øvrig på at rusmiddelet blir stadig mer vanlig å innta i pulverform.

«Krystallisert pulver eller krystaller er av mange unge voksne foretrukket foran tabletter», skriver forsker Marit Edland-Gryt ved Folkehelseinstituttet til Filter Nyheter.

Utelivsstudien viste ellers at 19 prosent av personene som var i byen sent på kvelden eller natten hadde brukt ectstacy/MDMA en eller annen gang i løpet av livet, og 11 prosent hadde gjort det i løpet av det siste året.

Men blant den generelle befolkningen i Norge er MDMA mye mindre vanlig.

2,3 prosent hadde brukt stoffet i løpet av livet, og bare 1,2 prosent hadde brukt det siste året, viste en undersøkelse av et representativt utvalg av befolkningen mellom 16 pg 64 år i 2015.

Lite er kjent om MDMA-bruk blant de yngste, men en europeisk undersøkelse fra i år (ESPAD, European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) viste at bare 1 prosent av 15- og 16-åringer noensinne hadde brukt stoffet.