Nedtur for Trump, seier for Erdogan, opptur for Senterpartiet og E-tjenestens pest og kolera (nyhetsbrev)

Forholdet mellom unionskameratene Russland og Hviterussland blir stadig kjøligere, etter at en lang energipolitisk strid onsdag toppet seg med en sju timer lang diktator-monolog på en pressekonferanse i Minsk, og Skottland kan ikke uten videre regne med at EUs dør står åpen dersom landet løsriver seg fra Storbritannia.


Ellers, da?


Det er juridisk sett helt irrelevant når etterretningstjenesten argumenterer med at de ikke er mange nok til å drive masseovervåking av det norske folk, og at det derfor er innafor å gi dem tilgang til å samle og lagre all datatrafikk som går inn og ut av landets grenser (i praksis det meste av nett-trafikk du og jeg genererer). Det sier personvernekspert og advokat Jon Wessel-Aas til Filter Nyheter (jepp, oss) om etterretningssjef Morten Haga Lundes forklaring av hvorfor forslaget om såkalt «digitalt grenseforsvar» er det beste av to onder. Advokaten minner om at e-tjenesten når som helst kan opp-bemannes, eller få økt kapasitet av tekniske årsaker. Les hele saken her.

Det står 2-0 mellom rettsstaten og Donald Trump etter at ankedomstolen i går vedtok enstemmig å forlenge forrige ukes opphevelse av innreiseforbudet for folk fra visse muslim-dominerte land. Begrunnelsen er blant annet at Trump ikke har sannsynliggjort at sikkerhetssituasjonen krever et så dramatisk tiltak. Det er ingen endelig avgjørelse, men ifølge BBC News kan innreiseforbudet bli liggende på is i måneder, eller til og med år, mens saken kverner videre i rettssystemet. Avgjørelsen fikk Trump til å gå i caps lock-modus på Twitter: «SEE YOU IN COURT, THE SECURITY OF OUR NATION IS AT STAKE». Politico identifiserer tre generaltabber Trump-administrasjonen gjorde da de i all hast iverksatte innreiseforbudet, blant annet det blatant grunnlovsstridige forsøket på å inkludere folk med green card. Apropos Trumps iver etter på å isolere USA fra verden: Mexico-muren vil koste 21,6 milliarder dollar å bygge, og det vil ta tre og et halvt år, anslår Homeland Security.

**Meld deg på vår Trump-bot for å få dagens viktigste Trump-sak servert på hypermoderne vis i Messenger!

I Hamburg har en domstol stadfestet at diktet som nevner Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i samme sammenheng som en bukett seksuelle praksiser fra den uforsvarlige enden av skalaen, fortsatt må sensureres i offentligheten. Diktet som ble skrevet av en komiker og framført på TV i fjor, startet en heftig debatt om ytringsfriheten i Tyskland da Erdogan personlig gikk til sivilt søksmål mot komikeren (som etter en tidligere rettskjennelse slipper straffeforfølgelse). Hjemme i Tyrkia godkjente Erdogan i går en reform som gir ham enda mer makt i landet – blant annet til ensidig å erklære unntakstilstand, utnevne statsråder og oppløse parlamentet.

Senterpartiet ploger seg stadig nærmere makta i norsk politikk, og har en oppslutning på hele 9,1 prosent på Aftenpostens ferske måling. Det er mye snakk om at partiet har et øye til såvel Det hvite hus som høyrepopulistiske strømninger på kontinentet (og nestleder Ola Borten Moe skryter opp norsk nasjonalisme som bedre enn andre lands nasjonalisme i avisa), men som valgforsker Bernt Aardal påpeker er den politiske agendaen i Norge – med politireform, rovdyr og kommunesammenslåinger – gunstig for Sp nå: «Man trenger ikke fancy forklaringer for hvorfor partiet har fremgang. For med en gang distriktsspørsmål kommer på dagsordenen viser mønsteret at Senterpartiet gjør det godt».

God helg – i bygd og by!

Pål Nordseth
Redaktør, Filter media