Nå vil hun kaste regjeringen med Sverigedemokratenes hjelp – og Frp trosser miljøministeren med nytt ulveforslag (Nyhetsbrev)

Politisk drama i Sverige! Det slo ned som en bombe i morges da Moderaternas leder Anna Kinberg Batra kunngjorde på en pressekonferanse at hun er beredt til å felle regjeringen før valget, med støtte fra Sverigedemokratene. Batra ønsker et felles statsbudsjettforslag fra den borgerlige alliansen, noe som vil utløse regjeringskrise. Men Annie Lööf – lederen for Centerpartiet, ser ut til å berge Stefan Løfvens regjering. – Vi kommer ikke til å lage regjering med aktiv støtte fra SD og vi vil ikke samarbeide med SD. Jeg nekter å kaste Sverige ut i et politisk sirkus, sier Lööf i formiddag.  Både fra Moderaterna og Sverigedemokratene hagler det nå med motstridende signaler som tyder på at splittelsen er stor også internt i partiene når det kommer til diskusjoner om samarbeid.

 
Gambia holder pusten i dag. Selv om Yahya Jammehs tapte valget og hans presidentperiode formelt utløp ved midnatt, klamrer han seg til makta. Det kan ende med at demokratisk valgte Adama Barrow blir innsatt med hjelp av militære styrker fra Senegal, Nigeria, Nigeria, Mali, Togo og Ghana. Soldater tok i natt oppstilling på grensa samtidig som et nigeriansk krigsskip var på vei (Gambia er fullstendig omgitt av Senegal og Atlanterhavet). Den afrikanske union anerkjenner ikke lenger Jammeh som statsleder, og Barrow tar trolig presidenteden på Gambias ambassade i Senegal seinere i dag. Jammeh sa i desember først at han godtok valgresultatet, men ombestemte seg etter ei uke og erklærte en tre måneder lang unntaktstilstand, der han har arrestert opposisjonelle og stengt flere uavhengige radiostasjoner. Det er uklart om det er noen lojalister igjen blant gambiske soldater som er villige til å forsvare despoten om det kommer til trefninger. Minst 26 000 gambiere har flyktet over grensa til Senegal etter at krisen startet, og i går var det fullstendig kaos ved den internasjonale flyplassen i Banjul på grunn av alle turistene som vil bli evakuert.

 
The Guardian kjørte i morges i gang en veldig kul, 24 timer lang kampanje med livedekning fra sju kontinenter (også på spansk, i samarbeid med Univision) for å vise de pågående effektene av de menneskeskapte klimaendringene, i anledning innsettelsen av Trump og hans stab av vitenskapsfornektere. «Vi vil høre fra folk som, i motsetning til Trump, lever ved klimaendringenes frontlinjer – i Bangladesh, Egypt, Canada, Bolivia, Malavia og Sør-Stillehavet – deler av verden der det er langt mellom klimatvilerne», skriver Mark Rice-Oxley.

 
En ny, uavhengig kandidat melder seg på i kampen om presidentembetet i Frankrike. Emmanuel Macron (39) er karismatisk, anti-elitistisk (på tross av utdannelse fra eliteuniversitet og karriere i bankvesenet), trekker store folkemengder til sine valgkamparrangementer og forbløffer meningsmålerne med rakettoppslutning. Men der stopper også likhetene med Europas ytre høyre-populister: Macron er lidenskapelig forsvarer av EU, erklært liberalist i både økonomisk og sosial forstand og full av løfter om å gjenreise Frankrikes økonomi stein for stein og til gode for de arbeidsløse og fattige.  Ikke alle tror det holder mot langt mer erfarne François Fillon fra det konservative partiet eller anti-islam-retorikken til Front National-kandidat Marine Le Pen, men avhengig av hvem det antatt sjanseløse sosialistpartiet nominerer som sin presidentkandidat nå i helga, kan Macron antakelig sanke en del stemmer fra sentrum/venstre-spekteret. Første runde i presidentvalget går av stabelen 23. april, og med mindre noen får absolutt flertall går de to beste kandidatene videre til ny valgrunde 7. mai.

 

Regjeringspartiet Frp trosser miljøminister Vidar Helgesen og vil fremme forslag i Stortinget som kan føre til lisensjakt på ulv før snøen forsvinner. – Målet er å gjennomføre fellingen som rovviltnemndene vedtok i løpet av vinteren, sier Frps næringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen til Klassekampen. Frps stortingsgruppe mener at konklusjonen fra Justisdepartementets lovavdeling om at lisensfellingen i ulvesonen ikke kan tillates, er å anse som et «råd som må behandles med politisk skjønn» og at det fullt mulig å skyte ulv i tråd med forliket uten å bryte Bernkonvensjonen.

 

  • Dette er et nyhetsbrev du kan få rett i innboksen hver dag. Det er bare å taste inn epostadressen din her og klikke på kvitteringen du da får tilsendt. Da vil du også få tidlig varsel om Filter Nyheters eksklusive saker.