Politisk drama i Sverige! Det slo ned som en bombe i morges da Moderaternas leder Anna Kinberg Batra kunngjorde på en pressekonferanse at hun er beredt til å felle regjeringen før valget, med støtte fra Sverigedemokratene. Batra ønsker et felles statsbudsjettforslag fra den borgerlige alliansen, noe som vil utløse regjeringskrise. Men Annie Lööf - lederen for Centerpartiet, ser ut til å berge Stefan Løfvens regjering. – Vi kommer ikke til å lage regjering med aktiv støtte fra SD og vi vil ikke samarbeide med SD. Jeg nekter å kaste Sverige ut i et politisk sirkus, sier Lööf i formiddag.  Både fra Moderaterna og Sverigedemokratene hagler det nå med motstridende signaler som tyder på at splittelsen er stor også internt i partiene når det kommer til diskusjoner om samarbeid.

 
Gambia holder pusten i dag. Selv om Yahya Jammehs tapte valget og hans presidentperiode formelt utløp ved midnatt, klamrer han seg til makta. Det kan ende med at demokratisk valgte Adama Barrow blir innsatt med hjelp av militære styrker fra Senegal, Nigeria, Nigeria, Mali, Togo og Ghana. Soldater tok i natt oppstilling på grensa samtidig som et nigeriansk krigsskip var på vei (Gambia er fullstendig omgitt av Senegal og Atlanterhavet). Den afrikanske union anerkjenner ikke lenger Jammeh som statsleder, og Barrow tar trolig presidenteden på Gambias ambassade i Senegal seinere i dag. Jammeh sa i desember først at han godtok valgresultatet, men ombestemte seg etter ei uke og erklærte en tre måneder lang unntaktstilstand, der han har arrestert opposisjonelle og stengt flere uavhengige radiostasjoner. Det er uklart om det er noen lojalister igjen blant gambiske soldater som er villige til å forsvare despoten om det kommer til trefninger. Minst 26 000 gambiere har flyktet over grensa til Senegal etter at krisen startet, og i går var det fullstendig kaos ved den internasjonale flyplassen i Banjul på grunn av alle turistene som vil bli evakuert.

 
The Guardian kjørte i morges i gang en veldig kul, 24 timer lang kampanje med livedekning fra sju kontinenter (også på spansk, i samarbeid med Univision) for å vise de pågående effektene av de menneskeskapte klimaendringene, i anledning innsettelsen av Trump og hans stab av vitenskapsfornektere. «Vi vil høre fra folk som, i motsetning til Trump, lever ved klimaendringenes frontlinjer - i Bangladesh, Egypt, Canada, Bolivia, Malavia og Sør-Stillehavet - deler av verden der det er langt mellom klimatvilerne», skriver Mark Rice-Oxley.