• Dette er webversjonen av Filters daglige nyhetsbrev, som du får på e-post tidligere på dagen hvis du registrerer deg her

NORSKE PENGER OG HYDROGENBOMBER: Norsk verftsindustri kan indirekte ha finansiert Nord-Koreas atom- og missilprogram, ifølge Teknisk Ukeblad. Fagbladet har lenge fulgt norske skipsprosjekter i utenlandske verft, spesielt i Polen. Hvordan pengene skal ha gått fra norske selskaper, via Polen og videre til Kim Jong-uns lomme? Gjennom et nordkoreansk, statseid bemanningsselskap, Rungrado. Selskapets inntekter går blant annet med til å finansiere Nord-Koreas atom- og missilprogram, ifølge FN og amerikanske myndigheter, skriver TU. Avisen har gjennom egne undersøkelser funnet fram til ni norske skip som kan knyttes til bemanningsselskapet, hvis kontrakter karakteriseres som tvangsarbeid. Les saken!

VIL HA EURO-PARLAMENT: Emmanuel Macron ønsker seg en felles finansminister, et felles budsjett og et eget parlament for de 19 landene som deler valuta i Europa. Det kom fram i en tale på Sorbonne-universitetet i går, der den franske presidenten også foreslo å opprette en hurtig reaksjonsstyrke av elitesoldater som kan bistå enkeltlandene i krisesituasjoner. Dessverre for Macrons integrasjonsiver har Angela Merkels sannsynlige nye regjeringspartner i Berlin, de liberale fridemokratene, lagt seg på en EU-skeptisk linje de siste årene, og anser et felles eurosonebudsjett som en rød strek som ikke skal krysses.

KRYSS I TAKET: Saudi-Arabia vil la kvinner få kjøre bil, ifølge et kongelig dekret som ble offentliggjort i går kveld. Forbudet, som er det fremste symbolet på det søkkrike kongerikets altomgripende ultrakonservatisme og kvinnefiendtlighet, oppheves i juni 2018 og ventes å øke den kvinnelige deltakelsen i arbeids- og samfunnsliv. Kvinner skal også kunne søke om sertifikat uten å be ektemenn eller fedre om tillatelse, ifølge den saudiarabiske ambassadøren til USA, som holdt en pressekonferanse om saken i Washington DC i går. Muligens har Saudi Arabias 32 år gamle kronprins noe av æren for lovendringen – han stått bak flere tiltak for å modernisere det saudiske samfunnet de siste åra, skriver New York Times.

SOSIALE MEDIER 1: Skravleklassen får mer plass å boltre seg på. Deres foretrukne sosiale medium, Twitter, annonserte i går at de dobler makslengden på meldinger som postes. Kravet om at en «tweet» ikke skal inneholde mer enn 140 tegn har vært mediets mest særegne karakteristikk siden det ble lansert i 2006, men fra og med nå kan man skrive hele 280 tegn.

SOSIALE MEDIER 2: «Du trenger ikke leve livet ditt på Facebook», påstår toppsjefen i Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, på Sårbarhetskonferansen 2017. Han er bekymret for hvor mye detaljert info om deg og meg amerikanske IT-giganter sitter på, og mulighetene de har til å påvirke oss. «Det er en trussel fordi det er en påvirkning av ditt sinn og din innstilling til ulike ting uten at du helt forstår det», sier e-tjenestesjefen, som ikke har noen løsningsorienterte forslag til hvordan vi ellers skal få omgangskretsen til å lide seg gjennom feriebildene våre.