– Kanskje ser vi i morgen at høyrepopulistene har 20 prosent oppslutning. Visst er det skremmende

– Jeg håper de ikke får den oppslutningen meningsmålingene tyder på. Men jeg føler meg langt fra sikker. Det er jo ingen som vil si høyt at de vil stemme på Alternativ für Deutschland (AfD), og situasjonen minner slik sett om den amerikanske presidentvalgkampen i fjor. Kanskje ser vi i morgen at høyrepopulistene har 20 prosent oppslutning. Visst er det skremmende. Det sier 47 år gamle Heiko. Han er daglig leder i en liten bedrift sørvest i Tyskland og bruker lørdagsformiddagen på en trilletur med sin sin ni måneder gamle datter gjennom brosteinsgatene i gamlebyen i Herrenberg, en liten by noen mil sør for Stuttgart. I morgen skal han og kona (på bildet over) til valglokalet og gjøre sin borgerplikt i likhet med over 44 millioner landsmenn. Som tyskere flest er han tilbakeholden med å fortelle en journalist på gata hvem han stemmer på. Men i likhet med de fleste Filter Nyheter har støtt på i Herrenberg og andre småbyer rundt den enorme bilfabrikken til Mercedes Benz i Sindelfingen denne helga, lar han det skinne klart gjennom at det ikke blir AfD. – Hva er det som skjer med Tyskland, hvorfor er alle plutselig blitt så sinte? Det beste er da om folk bare lever livene sine og lar hverandre i fred, mener Heiko.

Kan bli 3. størst

Likevel: AfD ligger an til å bli landets tredje største parti, med 11 prosent oppslutning og – for første gang  –representasjon i det føderale parlamentet i Berlin, ifølge blant annet Financial Times' gjennomsnitt av vektede målinger.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.