Innvandringsmotstand i Europa, oljeplattformer i hundreårsperspektiv og full krise i Romania (nyhetsbrev)

I dag minnes mange Hans Rosling, den nylig avdøde svenske helseprofessoren med et formidabelt talent i å formidle tørr statistikk ved hjelp av pekestokker, boblediagrammer og pappfigurer. Men Rosling var aldri så showy som den gangen han slukte en bajonett for å understreke et poeng om fattigdomsfella – gjenopplev det fra 17-minuttersmerket her.

Ellers:

INNVANDRINGSMOTSTAND: Mens det rases over Donald Trumps «muslim ban» (som får en foreløpig rettsavgjørelse i løpet av uka) viser det seg at det er flertall i mange europeiske stater for å stanse innvandring fra land med en hovedsaklig muslimsk befolkning. Britiske Chatham House har spurt 10 000 europeere fra 10 forskjellige land, og totalt var 55 prosent av dem tilhengere av en slik politikk. Størst flertall var det i Polen (71 prosent), Østerrike (65 prosent) og Tyskland (53 prosent). Bare i Storbritannia (faktisk) og Spania var det et mindretall som var enig. Ingen av de nordiske landene var med i undersøkelsen, som ble gjennomført før Trumps presidentforordning om muslim-stans ble signert.

(PS: Vår Trump-bot gir deg dagens viktigste oppdatering fra Det hvite hus rett i Messenger-appen. Meld deg på her!)


LAR DET STÅ: Miljøvernere reagerer på oljeselskapet Shells planer for utfasing av Brent-feltet i den britiske sektoren av Nordsjøen, midt mellom Shetland og Norge. Shell hevder det er sikkerhetsårsaker til at deler av tre boreplattformer ikke skal demonteres, og for at oljeblandet avsetning i enorme beholdere på havbunnen skal bli liggende. Selskapet mener det vil ta naturen hundrevis av år å bryte ned plattform-«beina» og beholderne, og at dette vil ha minimale konsekvenser for mijøet. Kritikerne sier ifølge Independent at oljeselskapet har såvel juridisk som moralsk plikt til å rydde skikkelig opp etter seg.


MISTILLIT: Romania er i full politisk krise, sa president Klais Iohannis i en tale til parlamentet i går. Han er kritisk til den ferske, sosialdemokratiske regjeringens forsøk på å forbigå parlamentet med en forordning som ville avkriminalisert noen typer korrupsjon, en manøver som utløste de største demonstrasjonene i landet siden kommunismens fall. «Romania trenger en regjering som er transparent og som styrer forutsigbart i dagens lys, ikke snikende om natten», sa Iohannis. Nå er det ventet at justisministeren som utformet dekretet og flere andre hoder må rulle (en annen minister har allerede gått av i protest). «Én ministers avgang er for lite og nyvalg vil være for mye på dette stadiet», sa presidenten. Søndag ble regjeringen tvunget til å trekke hastevedtaket tilbake for å legge det fram for parlamentet, men selv etter nyheten tok en kvart million til gatene i Bucuresti og en del av dem krever statsminister Sorin Grindeanus avgang. I dag får regjeringen et mistillitsforslag mot seg, men har flertall i parlamentet.

Fortsatt god dag! Vil du ha dette nyhetsbrevet på mail tidligere på dagen, kan du melde deg på her.

Med vennlig hilsen Harald Klungtveit / Pål Nordseth
Filter Media