Høyre åpner for å ta imot flere flyktninger på grunn av Trump og to er pågrepet etter moskéterror i Canada

  • Dette er et nyhetsbrev du kan få rett i innboksen din tidligere på dagen. Klikk her.

 

Hjelp, for et nyhetsdøgn (og helg). La oss gå rett på:
MOSKÉTERROR: Canadiske myndigheter har i skrivende stund ennå ikke gått ut med opplysninger om mulig motiv etter angrepet på en moské i Quebec, utover at det utvilsomt dreier seg om en terroretterforskning. Seks mennesker ble drept og åtte skadd da to personer med skytevåpen tok seg inn og åpnet ild mot over 50 muslimer som var samlet til kveldsbønn. To personer ble pågrepet etter kort tid.(Oppdatering: Bare en av mennene skal være siktet, mens en har status som vitne). Statsminister Justin Trudeau gikk raskt ut med at han anser massakren som et terrorangrep. Moskeen – som framstår som en moderat, åpen sunni-menighet – skal ikke ha mottatt konkrete trusler de siste månedene, men fikk mye oppmerksomhet da noen i fjor sommer la en eske med et grisehode på trappa.

 

MUSLIMFORBUDET: Tusenvis av amerikanere tok i går til gatene og flyplassene for å protestere mot Trumps innreiseforbud, som har utløst en internasjonal krise. Amerikanske advokater rykket ut pro bono for å bistå reisende som plutselig ble anholdt av grensemyndighetene. Lovligheten av presidentforordningen (se hele her) er sterkt bestridt og følges av søksmål fra borgerrettighetsgrupper, og flere framtredende republikanere som John McCain mener i likhet med statsledere som Angela Merkel at tiltaket kan bli et rekrutteringsverktøy for terrorister i stedet for bekjempelse av dem.

For ordens skyld: Det er ikke en bokstavelig ordre om å bortvise alle muslimer, men forordningen er en light-versjon av Trumps valgløfte om «en total og fullstendig stans av muslimers innreise til USA inntil landets ledere kan finne ut hva i helvete som foregår». (Trump uttalte i går at «this is not a muslim ban»). De hasteinnførte reglene innebærer blant annet:

  • Full stans i mottak av flyktninger i fire måneder
  • Stans i mottak av syriske flyktninger på ubestemt tid
  • Enhver statsborger fra sju land med muslimsk majoritet er bannlyst i minst tre måneder: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Paradoksalt nok bruker forordningen 9/11 som argument, selv om ingen av flykaprerne i 2001 var fra landene som nå er omfattet. Flere hundre tusen med oppholds- og arbeidstillatelse i USA (samt familie og jobb eller akademisk karriere i landet) ble rammet og flere av dem ble i helga anholdt vilkårlig på flyplassene. Det er ennå full forvirring om utlendinger med doble statsborgerskap – for eksempel briter med irakisk bakgrunn – er bannlyst. Grensemyndighetene og USAs ambassader ser ut til å ha vært helt uforberedt på detaljene i ordren.

NORSKE REAKSJONER: Øyvind Halleraker (H), nestleder i utenrikskomiteen, var svært tydelig i kritikken av Trump på Politisk kvarter i morges og mener Norge må vurdere å ta imot flere flyktninger. «Vi må diskutere hvordan vi kan avhjelpe, og se på hvilke muligheter vi har for å ta i mot flere kvoteflyktninger som følge av den nye situasjonen i USA», sa han. Mindre enn tre timer seinere hadde innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) rykket ut mot uttalelsen. «Vi (har) mer enn nok med å integrere de som er kommet til Norge allerede», sier hun til DN. Heller ikke Ap støtter Høyres ønske. Anniken Huitfeldt påberoper frykt for at økt europeisk mottak kan forsterke Trumps motstand mot å ta i mot flyktninger.

I går uttalte statsminister Erna Solberg (H) at USA bryter med prinsippet om å behandle mennesker likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge og utenriksminister Børge Brende (H) kaller innreiseforbudet «sterkt beklagelig».

Carl I. Hagen (Frp) kritiserer regjeringens utspill mot Trump slik på Facebook: «Jeg er mer bekymret over at vi legger oss ut med vår viktigste allierte fordi en ny president først og fremst tar hensyn til sitt eget folk og sine egne valgløfter!». Også Frp-representanten Ulf Leirstein var fredag kveld begeistret over effektueringen av innreiseforbudet. «A politician keeps his promises, thank you @POTUS», tvitret han. «Jeg synes det er fantastisk at Donald Trump gjennomfører det han gikk til valg på», utdyper Leirstein til VG.

 

KJÆRLIG MISHANDLING OK: Den russiske dumaen har med stort flertall vedtatt å nærmest avkriminalisere familievold. Med mindre det skjer mer enn en gang i året og/eller gir offeret varige men, skal kone- og barnebankere nå slippe unna med bot eller samfunnstjeneste. Det er takket være den russiske kirka, som mener at tukting av familiemedlemmer «utført med kjærlighet» og «innen rimelighetens grenser» er et familieoverhodes gudegitte privilegium, og konservative pressgrupper, som mener det er galt at foreldre skal straffes hardere for vold mot barna enn andre. Mer progressive russere, såvel som det internasjonale samfunnet, reagerer forståelig nok sterkt på lovendringen. Men en av Russlands mest profilerte ofre for familievold, journalisten Anna Zhavnerovich, mener det blir lettere å anmelde voldelige familiemedlemmer når man har vissheten om at de ikke blir sendt i fengsel, skriver The Economist.

 

PRAVDA I TROMSØ: «Erna Solberg har for andre gang vald ein justisminister som vil redusere ytringsfridomen til den frie pressa. (…) I mellomtida sit statsminister Erna Solberg stille og seier ingenting», skriver Ap-nestleder Hadia Tajik, etter at Fremskrittspartiet i går truet med boikott av Nordlys fordi partiet er misfornøyd med avisas dekning av Frps valgløfter og mener den favoriserer Ap. Natt til søndag kalte justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) Nord-Norges største avis konsekvent «Pravda» i flere Facebook-innlegg, og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sa seg enig. Også Per Sandberg uttrykte støtte. Amundsen og Solvik Olsens statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) refererte samtidig til Nordlys som «fake news», den samme betegnelsen Donald Trump bruker om medier som New York Times og CNN. «Dette er et tragisk skue, dette er en krig Frp prøver å føre mot de redaktørstyrte mediene», sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys til VG.