Her er hele ordkrigen om Listhaug, «22. juli-kortet» og «dønn feig» Erna Solberg

For å ta det fra begynnelsen av: Det saken -egentlig- handlet om, var en uenighet mellom mindretallet Høyre+Frp på den ene siden og alle de andre stortingspartiene på den andre. Førstnevnte gikk inn for at Justisdepartementet skal kunne tilbakekalle det ferske/doble statsborgerskapet til en terrormistenkt i tilfeller der PST mangler en straffesak å gå til retten med, men likevel mener personen «truer grunnleggende nasjonale interesser». Stortingsflertallet mener tap av statsborgerskap er et så alvorlig tiltak at det ikke kan gjøres uten at en domstol har vurdert saken.

8. mars uttalte Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til NRK at «flertallet, med Ap i spissen (…) synes åpenbart at terroristenes interesser er viktigere en nasjonens sikkerhet». Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug la morgenen etter ut en propagandaplakat på Facebook med et bilde av maskerte bevæpnede menn og en spisset versjon av Helgheims utspill: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. LIK OG DEL».  Listhaugs følgetekst var: «Vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt! Det vil Arbeiderpartiet stemme ned. I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre!»

La oss ta resten i rekkefølge:

Utøya-reaksjonene

Mange profiler i Arbeiderpartiet koblet fredag Listhaugsutspill til 22. juli-angrepet generelt og premieredagen for filmen «Utøya 22. juli» spesielt. «Først bør hun se filmen. Deretter bør hun gå og skamme seg», skrev partisekretær Kjersti Stenseng på Facebook. «Som overlevende, som en som har mista noen, som en som kjenner mange berørte, som menneske, som mamma og som politiker gremmes jeg. Tilgi henne ikke, hun veit hva hun gjør», skrev Tonje Brenna, som var generalsekretær i AUF og tilstede på Utøya da Anders Behring Breivik drepte 69 mennesker der, de aller fleste unge AUF-ere.

 

Støre pekte på statsministeren

Partileder Jonas Gahr Støre fulgte lørdag opp 22. juli-koblingen i sterke ordelag (se nedenfor), men skrev også: «Landets justisminister poster dette innlegget som får stå time etter time uten at landets statsminister sier et ord. (…) Hva mener Erna Solberg? (…) Trine Skei Grande?» Han føyde i tillegg til Sveinung Rotevatn (V) som «Listhaugs nestkommanderende» og poengterte at Venstre var mot forslaget på lik linje med Ap:

«22. juli-kortet»

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) kritiserte i VG Støre for å «trekke 22. juli-kortet». Det utløste svært sterke reaksjoner fra Utøya-overlevende i sosiale medier, som disse:

Sanner valgte etterhvert å beklage formuleringen (men ikke meningen, strengt tatt):

Høyre-profiler krever beklagelse fra Listhaug

Mens Sanner sa at han «ikke har noe behov for å erklære meg for enig eller uenig» med Listhaugs formulering, krevde partifellene Henrik Asheim, Tina Bru og Stefan Heggelund en beklagelse fra justisministeren via koordinerte, identiske (!) twittermeldinger: «Nei, verken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages.»

Lørdag: Venstre svarer

Trine Skei Grande kom lørdag på banen og skrev at «kritikken (Listhaug) retter mot Ap er totalt urimelig. Dette er ikke måten å føre en saklig politisk debatt om terrorbekjempelse på», samt slo fast at «Venstre er i likhet med et stort flertall på Stortinget uenig med forslaget fra den forrige regjeringen»:

Nestleder Abid Raja ordla seg slik:

Hareide: – Forsøpling

KrF-leder Knut Arild Hareide «trodde Facebook-sida til justisministeren hadde blitt hacket», ba Listhaug si unnskyld til Ap og kalte utspillet «en forsøpling av den politiske debatten» der Listhaug prøver å være mer populistisk enn Donald Trump.

Også Hareide sparket etterhvert ballen til Erna Solberg:

Destruktivt, uverdig …og Espen Teigen

Aviskommentatorene brukte i helga sterke ord om både Erna Solberg og Sylvi Listhaug:

  • VGs lederartikkel: «Selvopptatt og destruktivt»
  •  Dagbladets lederartikkel: «både meningsløst og uverdig»
  •  «Erna Solberg bør gi henne valget mellom Facebook-postene og justisministerposten» (Nils August Andresen, Minerva)
  • Stavanger Aftenblads lederartikkel: «Dette er et lavmål i norsk politisk debatt, en negativ rekord satt av en politiker som gjentatte ganger har flyttet grensene for ordskiftet».
  • «Hadde jeg vært Solberg, ville jeg ikke overlatt mitt politiske renommé til en 25 år gammel SoMe-ekspert som synes å ha Trump som forbilde» (Marie Simonsen, Dagbladet,som nok henviser til Listhaugs trofaste rådgiver Espen Teigen).

Erna Solberg «dønn feig»

Etter at statsministeren lørdag først nektet å kritisere Listhaug («dette er en debattform som Ap og Frp får ha mellom seg»), og i stedet sammenlignet Facebook-utspillet med Martin Kolberg (Ap)svarte Støre at Erna Solberg var «dønn feig»:

– Landets justisminister retter grove anklager mot Arbeiderpartiet på et fullstendig urimelig grunnlag. Det sårer og opprører mennesker som sto i terrorangrepet 22. juli 2011, og som nå opplever et grovt overtramp. Når Erna Solberg hever seg over dette og sier at hun personlig er tilhenger av en dønn kjedelig debattform, så viser hun at hun er dønn feig, sa Støre til NTB.

Søndag: statsministeren kritiserer justisministeren

Søndag kom Erna Solberg likevel med mild kritikk av Listhaug i Dagsrevyen: «Jeg mener at dette var for tøft, det var over grensen og det var et for sterkt angrep på Arbeiderpartiet i forhold til innholdet».

Lysbakken: – Avgjørende for Erna

SV-leder Audun Lysbakken sendt søndag kveld:  «Når justisministeren gir næring til hatet mot Arbeiderpartiet er det hele regjeringens skam (…) Å ta høyrepopulismen inn i varmen er avgjørende for Erna Solbergs regjeringsprosjekt.»

 

Mandag: Frp-ledelsen lavmælt

Da Siv Jensen møtte pressen mandag morgen i forbindelse med budsjettarbeidet, nøyde hun seg med  å si at «jeg har registrert at det var vært mye diskusjon om det», på spørsmål om Listhaug-saken.

– Det er viktig å diskutere virkemidlene i innvandrings- og integreringspolitikken. Men dette har endt opp med å bli en diskusjon om ord, sa Jensen ifølge NTB.

AUF-ledelsen vurderer å droppe statsministeren

Fordi ledelsen i Aps ungdomsparti gjennom helga fikk flere henvendelser fra ungdommer som ikke vil komme til Utøya hvis Erna Solberg kommer, gikk AUF mandag ut og sa at de vurderer å la være å invitere statsministeren til neste markering.

AUF fått inn flere henvendelser fra ungdommer som ikke vil komme til Utøya hvis statsminister Erna Solberg (H) kommer.

– Vi vil vurdere videre deltagelse fra statsministeren dersom dette er regjeringens holdning. Det virker som at Solberg ikke ser at dette ikke bare er sårende, men også potensielt farlig. Vi vet hva sånt hat kan lede til, vi har opplevd det og vi forventer mer av våre fremste ledere enn det vi nå ser fra regjeringen. Dette håper jeg Solberg kan tenke gjennom, og at hun vil ta tydelig avstand fra Sylvi Listhaugs grove anklager og be henne beklage, sier Mani Hussaini til VG.