«Gensaksen» som kan redesigne maten vår kan slippe GMO-loven

Hvilken teknologi det skal være lov til å bruke til å endre genene i matvarer er for tiden en het debatt i en rekke land. Årsaken er at nye metoder for genmodifisering som gjør det mulig å gjøre ting man ikke kunne før, og som er mye mer presis enn tidligere, har utviklet seg raskt de siste tre årene. Den mest kjente er «gensaksen» CRISPR. Derfor åpnet Bioteknologirådet i desember for at de strengeste GMO-reglene ikke skal gjelde de ufarligste, eller minst kontroversielle, formene for genmanipulering. Rådet har sendt ut et forslag på høring. Rådets flertall, 18 av 20 medlemmer, anbefaler en oppmykning i genteknologiloven, en tretrinnstrapp for hvor kravene blir strengere jo mer omfattende genredigeringen er. Så hvordan fungerer denne nye gensaksen, og hva er forskjellen på litt genredigering og mye genredigering?

Klipp og lim

CRISPR, gensaksen, kan brukes til å «klippe» i genene til alt som har DNA. Planter, dyr, mennesker. Det som skiller den nye teknologien fra den gamle, er at forskerne som skal redesigne en plante kan sitte å designe det nye genet på datamaskinen og forutse utfallet med stor presisjon. Det kan for eksempel være å gjøre en viss type jordbær mindre mottakelig for sopp. Tidligere krysset man planter og håpet på det beste, men hadde ikke helt kontroll på hva man fikk. Forskerne kan nå putte inn «anti-sopp-genet» på akkurat riktig sted i DNA-et til jordbæra: Der det gjør minst skade, eller der det er fornuftig å ha det, i stedet for at det havner et tilfeldig sted slik som er tilfellet med den gamle metoden. [caption id="attachment_2955" align="aligncenter" width="940"] (Neida, de bruker ikke miksmaster i va...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.