Politiet frykter bråk under helgas nazimarsj – Elias (32) skal protestere som klovn

Kledd i klovnekostyme har Elias Lodin (32) flere ganger protestert mot nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen. Nå venter politiet store menneskemengder til Gøteborg sentrum på lørdag.

Nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, som på lørdag har fått tillatelse til å marsjere cirka 800 meter i Gøteborg, blir langt fra alene i gatene: Til nå er minst 15 ulike motdemonstrasjoner og -arrangementer varslet - og svenskene tar til motmæle med alt fra høytlesning av anti-nazistiske tekster ved Gøteborgs domkirke til en egen «kärleksmanifestasjon» med sang og dans. Elias Lodin (32) i det uttalt ikke-voldelige nettverket We Are Dalarna kommer utkledd som klovn. - Jeg tror det er viktig å avdramatisere nazistenes hatefulle stemning med positiv stemning. De kan jo bare lykkes dersom de klarer å skremme folk. Dette blir vårt forsøk på å avvæpne nazistene. Vi kommer med et kjærlighetsbudskap. Og du kan ikke håne en klovn, sier Lodin til Filter Nyheter. We Are Dalarna-nettverket har sitt utspring i Ludvika og Borlänge, der flere av lederskikkelsene i Den nordiske motstandsbevegelsen bor, blant dem den norske nazilederen Haakon Forwald og organisasjonens pressetalsmann Pär Öberg.

Over 9000 påmeldt til motdemonstrasjon

- Når flere av oss bor i samme kommune eller samme rekkehus som dem, så vi har ganske bra oversikt over utviklingen. Nettverket vårt ble startet i 2016 som en motreaksjon. Vi ønsker å jobbe for demokrati og menneskerettigheter, sier Lodin, som også er politisk aktiv i det svenske Vänsterpartiet. Det største mot-arrangementet i Gøteborg på lørdag er imidlertid «Inga nazister i Göteborg», en demonstrasjon som skal avholdes på Heden, relativt tett på nynazistene planlagte marsj-rute. Over 9100 mennesker har allerede meldt sin ankomst til dette via Facebook. Bak demonstrasjonen står organisasjonen Göteborgs Antifascistiska Front, som i et innlegg på Facebook skriver at «vår manifestation kommer genomföras under ordnade former», men der det likevel ikke blir tatt...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.