Flyktningen «Irina» om familien på Krym: – De er fullstendig oppslukt av propaganda

– De er fullstendig oppslukt av propagandaen som blir vist på tv, forteller ukrainske «Irina» (36) fra Odesa, som ønsker å være anonym av hensyn til familien på Krym.

Filter Nyheter møter den russisktalende tobarnsmoren på et asylmottak på Østlandet sammen med en tolk.

Mens 36-åringen har levd med herjingene på det ukrainske fastlandet, er slektningene på den russiskkontrollerte halvøya skjermet fra selve krigshandlingene og sterkt preget av Kremls propaganda.

– Noen av dem forsøker hele tiden å overbevise meg om at det som skjer er til Ukrainas eget beste. At vi må «reddes» fra de «nasjonalistiske» myndighetene. Men vi hadde det veldig fint. Det var ingenting å redde oss fra, sier hun oppgitt.

Tror på Putins propaganda

Folk på den okkuperte Krym-halvøya, som ligger i Svartehavet, har levd med desinformasjon og propaganda siden 2014. Jo mer tid som har gått under russisk kontroll, jo vanskeligere har det blitt å si imot slektningene som bor der.

Etter at krigen brøt ut tok Irina med seg barna til en landsby vest i Ukraina, mens ektemannen hennes kjempet i krigen. Etter hvert reiste familien tilbake til Odesa. Men etter å ha levd hele høsten til lyden av ulende luftvernsirener, tok hun med seg barna ut av landet. 

Slektningene hennes på Krym, som kun følger med på russiskkontrollert tv, ser ikke ut til å ha forstått hvorfor hun flyktet, forklarer Irina. Hun mener de nekter å ta inn over seg at Russland er den angripende parten i krigen.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.