Flere US Marines til Norge, fryktkultur i Ap og andre saker du bør få med deg i dag

Merkel bøyer av for krav fra CDUs søsterparti i Bayern, og innfører en regel om at maks 200 000 asylsøkere får slippe inn i Tyskland hvert år.

Buzzfeed skriver at dødstallet etter orkanen på Puerto Rico kan være høyere enn det offisielle (36). Samtidig unnlater Det hvite hus å forlenge en unntakstilstand som har gjort øya i stand til å motta nødhjelp fra utenlandske skip.

Dagens tall:

Ellers:

FLERE MARINES I NORGE: USA ønsker å utplassere stridsvogner, kjøretøyer og mer enn 400 soldater fra US Marines på Setermoen i Troms, har flere forsvarskilder bekreftet ovenfor avisene Nordlys og Klassekampen. I likhet med de 330 soldatene som ble utplassert på Værnes i januar, og som skal være der hvertfall ut neste år, skal Setermoen-amerikanerne rulleres hver 6. måned – opplegget omtales derfor som «rotasjonsbasert trening» i motsetning til faste, amerikanske baser på norsk jord. Statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet viser i Klassekampen til at det er et norsk ønske om å la allierte styrker trene mer sammen med norske styrker, men at det ikke er kommet noen formell henvendelse fra USA om endringer på ordningen med US Marines på rotasjon i Norge. «Dette er ikke en amerikansk militærbase på norsk jord. Amerikanerne ligger på norske baser, og trener sammen med nordmenn. Men det er selvfølgelig et poeng i seg selv at USA i årene som kommer til enhver tid vil ha soldater i Norge», skriver VGs kommentator Frithjof Jacobsen.

FRYKT I AP: Arbeidshverdagen i Arbeiderpartiet er preget av en fryktbasert ledelse, ifølge en intern rapport partiledelsen har fått av de ansatte. I rapporten hevdes det at valgkampsentralen var dårlig ledet, at det er uklare kommandolinjer og at ledelsen mangler tillit til fagrådgivernes kompetanse, ifølge VGs kilder. Under valget skal det ha vært så ille at rådgivere «nærmest daglig låste seg inne på toaletter for å gråte». «Tilbakemeldinger ledelsen og jeg tar på alvor», sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til avisa.

STORSKOG-ALARM: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger kommune slår alarm om Storskog, overgangsstasjonen på grensa til Russland. Økende trafikk og pressede ansatte har gjort situasjonen der uforsvarlig, og faren er nå at det slippes inn uønskede personer i Norge på grunn av manglende grensekontroll, mener ordføreren, som ønsker seg en ny og større grensestasjon. «De ansatte har sluttet å melde fra om avvik, for de vet at ingenting blir gjort», sier han til High North News, nettavisa som er tilknyttet Nord Universitet i Bodø. Ifølge en NRK-sak fra forrige uke ligger det an til 260 000 grensepasseringer i år (toppåret var 2013 med 320 000). Seks av ti som passerer er russere, og oppgangen i år tilskrives sterk rubelkurs og bedre veier på russisk side.