• Har du tips om de politiske partienes finansiering eller de norske bingoselskapene? Send epost til [email protected]

Det er ikke bare rike onkler og mektige fagforeninger som finansierer de politiske partiene. Det gjør også alle som spiller bort penger i norske bingohaller.

Tall som Filter Nyheter har hentet inn fra Lotteritilsynet viser at norske bingo- og belagospillere totalt har betalt over 18 millioner kroner til politiske partier de siste tre årene.

Oversikten viser at Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er de definitive spillkongene i det norske, politiske landskapet, mens også Venstre og Senterpartiet har en betydelig andel av sine inntekter fra bingohallene.

(Belago er spillautomater i bingohallene. Pp = Pensjonistpartiet, D = Demokratene og ND = Norgesdemokratene)

Arbeiderpartiet har mottatt over 5,8 millioner kroner de siste tre årene. Inntektene er fordelt på partiets lokallag, som har separate avtaler med såkalte bingoentreprenører.

Sagene Arbeiderparti i Oslo får for eksempel inntekter fra bingoentreprenøren Egil Heslands lokaler i Arendalsgate 16 i hovedstaden. Det gjør også Romsås Arbeiderpartilag, Den socialdemokratiske forening og Fremskrittspartiets Ungdom, for å nevne noen. Alle mottok de over 49 000 kroner for inntektsåret 2016.

Bingoinntektene er en av de viktigste inntektskildene for Sagene og Torshov arbeidersamfunn. De gjør det mulig å opprettholde medlemsaktivitet, holde møter og forvalte arbeiderhistorien, sier Jørgen Foss, som leder Sagene Arbeiderparti, til Filter Nyheter.

Belagoautomater. Foto: Norsk Tipping

Fremskrittspartiet troner øverst på lista. Totalt har partiet mottatt over 6,9 millioner kroner fra bingo de siste tre årene. Tallene viser for eksempel at FpU i Møre og Romsdal er den politiske organisasjonen som mottok aller mest penger i Norge fra bingo i både 2015 og 2016.

  • Nederst i denne artikkelen finner du oversikt over alle partilag som har fått bingo- og belagoinntekter de tre siste årene.

I 2015 var summen 209 410 kroner, mens den i fjor steg til 226 758 kroner. Pengene kommer fra Spilleriet i Ålesund, der FpU deler med Landsforeningen for amputerte, Norges Handikapforbund og Aalesunds fotballklubb.

Ifølge formann Håkon Lykkebø Strand i Møre og Romsdal FpU, søkte fylkeslaget om å få motta penger fra bingospill våren 2014. I dag kommer brorparten av lagets midler fra Spilleriet.

– Inntektene er veldig viktige. De utgjør for vår del over halvparten av årlige inntekter. Uten midlene ville vi ikke kunnet tilby medlemmene våre et like godt tilbud som vi gjør i dag, skriver han i en epost til Filter Nyheter.

Mazyar Keshvari leder Oslo Fremskrittsparti, et fylkeslag som har mottatt over 163 000 kroner fra bingo de siste to årene.

– Inntektene er et viktig tilskudd til laget. Man kan søke om å være et lotteriverdig formål, og det gjør vi også. Vi får ikke tatt del i andre ordninger, for eksempel midlene fra Norsk Tipping.

– Har dere gjort etiske vurderinger rundt å motta inntekter fra bingospill?

– Ikke meg bekjent, men jeg er jo en relativt ny fylkesleder. Men jeg har vært medlem av korps i mange år, så jeg vet jo hvordan kakelotteri og spill og lek på 17. mai er innarbeidet for å skaffe midler til ideelle formål. Regelverket rundt disse tingene er ganske klart, sier Keshvari.

– Men organisert bingodrift er vel litt annerledes enn et kakelotteri på 17. mai?

– Ja, men bingospill er ikke ulovlig, og vi har alltid vært liberale i spillpolitikken. Jeg anser ikke det som uetisk. Det er sammenheng mellom liv og lære hos oss her.

Foto: bridges&balloons/flickr.com

Det gjennomregulerte bingosystemet i Norge fungerer på følgende måte:

Selskaper som ønsker å drifte en bingohall, må bli autorisert av Lotteritilsynet som «bingoentreprenører». Som motytelse må de betale en bestemt andel av overskuddet sitt til veldedige formål.

I praksis betyr dette at 15 prosent av overskuddet fra tradisjonell bingo går til disse formålene, mens det samme tallet for elektronisk bingo er 30 prosent. Hvem får pengene?

Bingoentreprenørene må gjøre avtaler med lag og organisasjoner, som først må være autorisert av Lotteritilsynet som «lotteriverdige formål».

Formålet og bingoentreprenøren har en gjensidig interesse – i pengene. For hver avtale bingoentreprenørene inngår, kan entreprenøren nemlig omsette for 700 000 kroner, ifølge lovverket. Jo flere avtaler, jo høyere spillomsetning er tillatt.

– Pengespill har eksistert lenge. Det er bedre at pengene brukes hos lokale bingohaller, der en viss prosent går til kultur og veldedighet, enn hos internasjonale nettscasinoer. Der går ingenting tilbake til det norske samfunnet, sier Mazyar Keshvari i Oslo Fremskrittsparti.

I Norge dominerer aktørene O. Kristoffersen Bingodrift og Egil Hesland AS, som til sammen omsatte for over 800 millioner kroner i 2015. Gevinstandelen er cirka 80 prosent. Det vil si at overskuddet, som de lotteriverdige formålene får sin prosentandel av, er langt lavere.

I første halvår av 2016 omsatte norske bingoer for over 1,9 milliarder spillkroner totalt, viser de nyeste tallene som er tilgjengelig. I hele 2016 mottok de politiske partiene cirka 5,3 millioner kroner fra bingoene, viser tallene fra Lotteritilsynet.

Leder Jørgen Foss i Sagene Arbeiderparti sier dette om hvilke etiske vurderinger lokallaget har gjort rundt å motta spillpenger:

– Vi forholder oss til regelverket, som åpner for at frivillige kan motta penger. Men vi vet at spillavhengighet er en alvorlig diagnose, og vi ønsker en forsvarlig spillpolitikk. Det er et dilemma, med veiing opp og ned, men det nåværende regelverket tillater at vi mottar penger.

– Dere kunne ha sagt nei til disse inntektene, som for eksempel KrF eller SV?

– Det er en vurdering vi gjør til en hver tid, men regelverket tillater dette i dag. Selvsagt er det et dilemma, sier Foss, som også er daglig leder i Norges Handikapforbund i Oslo.

– Vi ønsker en forsvarlig spillpolitikk, og mener vi har et ansvar for å forebygge og hjelpe spillavhengige. Som tidligere leder i Landsforeningen for overvektige vet jeg også at avhengighet er noe av det verste som finnes, legger han til.

På vegne av lokallagene som er tilknyttet Oslo Arbeiderparti, skriver partisekretær Siri Gåsemyr Staalesen i en epost til Filter Nyheter at inntekter fra bingo de siste årene er «blitt en stadig mindre del av vårt inntektsgrunnlag».

Her finner du hele oversikten: