Fabian Stang advarte Dagens Næringsliv om «likene i London» etter publisering av hemmelig regjeringskritikk

(Foto: Regjeringen.no)

I en – i norsk sammenheng – uvanlig skarp twittermelding gikk statssekretær Fabian Stang (H) i Justisdepartementet til angrep på Dagens Næringsliv torsdag kveld: «Før likene i London er kalde har noen lekket norske terrormål, som regjeringen prøvet (sic.) å skjerme. Nå hviler et tungt ansvar på DN».

Avisavsløringen Stang refererte til, nevner ingen terrormål, men inneholder utdrag fra en hemmeligstemplet rapport fra Riksrevisjonen om hva det innebar at det i 2015 fortsatt var svært alvorlige mangler i politiets og Forsvarets evne til å sikre bygninger og infrastruktur i en trusselsituasjon.

Nettopp hemmeligholdet av rapporten har stått sentralt i debatten om den. Mens både Riksrevisjonen, Stortingets kontrollkomité og Ap-leder Jonas Gahr Støre har ment at rapporten burde offentliggjøres, har regjeringen Solberg hevdet at den måtte skjermes av sikkerhetshensyn –noe som har fått sterk kritikk fra opposisjonen. «Rapporten som regjeringen har kjempet for å hemmeligholde, viser at hverken politiet eller Forsvaret er i stand til å beskytte vitale mål i Norge mot terror», skriver DN i kveld.

Stang knyttet i sin tweet altså avisas artikkel direkte til de drepte menneskene i terrorangrepet i London, og ser ut til å antyde at Dagens Næringsliv har økt faren for lignende angrep i Norge eller står i fare for å gjør det. Det til tross for at både politikerne med innsyn i saken og Riksrevisjonen har ønsket åpenhet om den samme rapporten.

Rundt klokka 23 – to timer etter utspillet – ble meldingen slettet fra Stangs twitterkonto, uten noen forklaring. I mellomtida hadde tweeten ført til en opphetet ordveksling mellom Høyre-statssekretæren og Hans Kristian Amundsen (Ap, tidl. statssekretær ved Statsministerens kontor):

 

 

Bård Vegar Solhjell (SV) i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som denne uka har holdt høring om rapporten, er blant dem som reagerer på utspillet fra Stang.

– Jeg tror Fabian Stang må tenke seg om nå, og ikke bruke terroren i London til en norsk politisk debatt, skriver Solhjell til Filter Nyheter.

Han understreker at det aldri er heldig at graderte dokumenter lekker.

– Men dette tilfellet dreier det seg om en rapport som var ment å være offentlig, og derfor er generell – og gjelder forhold to år tilbake i tid. Regjeringen har sagt langt mer konkrete ting om dagens situasjon i høringen denne uka, mener Solhjell.

Også i Dagens Næringslivs redaksjon vakte Stangs utspill oppsikt. «Dette er fra statssekretæren i en regjering som fikk Riksrevisjonen til å karakterisere svikten i objektsikring som «svært alvorlig»», skrev Kjetil B. Alstadheim på Twitter, mens sjefredaktør Amund Djuve karakteristerte Stangs tweet som «smakløs».

Episoden torsdag kveld var andre gang denne uka at Fabian Stang slettet en kontroversiell twittermelding relatert til den alvorlige kontrollkomitéhøringen. På tirsdag harselererte statssekretæren med hvordan komitéleder Martin Kolberg (Ap) hadde kritisert regjeringen.

«Alltid spennende å følge Martin Kolbergs refs av de som leder landet. Rart at han som vet så vel aldri har fått samme jobb som de han belærer», skrev Stang. Etter at meldingen var slettet sa han til Nettavisen at den «var ment som politisk satire».

Justisdepartementet opplyser til Filter Nyheter torsdag kveld at spørsmål om saken vil bli besvart tidligst fredag morgen.

OPPDATERING: Til VG sier statssekretæren at han «har lagt til grunn at en sånn rapport direkte eller indirekte vil omtale sikkerhetsutfordringer». – Min tanke med å legge ut den tweeten er at pressen får mye informasjon som det tidvis er spennende å offentliggjøre der og da, men pressen har et ansvar for å tenke langsiktig, sier Stang.

Debatten om hemmeligholdet av Riksrevisjonens rapport vil etter alt å dømme skyte kraftig fart som følge av DNs avsløring.

«De manglene som nå er avslørt peker mot at hemmeligstemplingen av Riksrevisjonens rapport var en politisk tildekkingsmanøver. Ingenting av det som er offentliggjort truer rikets sikkerhet. Men det truer i høy grad regjeringens og statsråders sikkerhet. Å holde skjult for det norske folk at beredskapen er dårlig for å redde sitt eget skinn, er sterkt kritikkverdig og må få et etterspill», skriver Dagbladet-kommentator John Olav Egeland torsdag kveld.