Dresskledde vakter slo og sparket demonstranter ved den tyrkiske ambassaden – nå kommer flere videoer

Da Tyrkias president Recep Tayyep Erdogan besøkte den tyrkiske ambassaden i Washington på tirsdag, kom det til voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsvakter og rundt 25 Erdogan-kritiske demonstranter.

En rekke videoer viser nå hvordan demonstrantene (noen av dem kurdere, andre politisk opposisjonelle) i hovedsak blir angrepet, slått og sparket av dresskledte sikkerhetsvakter og det som tilsynelatende er Erdogan-tilhengere og/eller ansatte ved ambassaden (noen av videoene viser også hvordan demonstrantene slår tilbake, se nederst i denne saken).

NB! Disse videoene viser vold ganske tydelig.

11 personer ble skadd, to arrestert og ni måtte til sykehus, ifølge Washington Post. Volden er blitt fordømt i USA, blant annet av Utenriksdepartementet (som i en pressmelding skriver at «vold aldri er et passende svar på ytringsfrihet»), samtidig som flere tar til orde for at hendelsene må undersøkes nærmere.

Nettstedet Bellingcat, som spesialiserer seg på undersøkende journalistikk i sosiale medier, har lansert en egen kampanje for å belyse hvem som utførte ugjerningene. Bellingcat har også dykket ned i bekledning, pins og kommunikasjonsutstyr hos noen av voldsmennene i et forsøk på å identifisere mennene i Erdogans livvaktstyrke.

Amerikansk politi jobber også med saken, men arbeidet er ventet å bli vanskelig med tanke på både diplomatisk immunitet og den spesielle juridiske statusen til et statsoverhodes livvakter.

Det hjelper heller ikke at Erdogan og hans følge nå er tilbake i Tyrkia (samt at Donald Trump ikke synes å bry seg nevneverdig om det som har skjedd, i motsetning til John McCain, som vil ha den tyrkiske ambassadøren ut av landet).

På torsdag dukket det for øvrig opp en video som skal vise hvordan den tyrkiske presidenten selv sitter i en svart Mercedes mens volden utspiller seg få meter unna, noe som blant annet er omtalt i New York Times.

Den tyrkiske ambassaden i Washington har i en pressemelding poengtert at den aktuelle demonstrasjonen var «uten tillatelse» og «provoserende», samt at demonstrantene hadde bånd til det kurdiske (og forbudte) arbeiderpartiet PKK (som tyrkiske myndigheter mener er en terrororganisasjon). Demonstrantene har på sin side avvist dette.

Ifølge Bellingcat kom det først til sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Erdogan, før demonstrantene ble henvist til hver sin side av gaten. Først etterpå skal de dresskledde sikkerhetsvaktene ha gått til angrep, heter det i gjennomgangen.