Costa Ricas president vil bruke Norge til å grønnvaske ny gassindustri

Costa Rica har en 1290 kilometer lang kystlinje. Foto: THINK Global School / CC BY-NC-ND 2.0 DEED

I slutten av januar avslørte Costa Ricas president Rodrigo Chaves at to av hans ministre hadde møtt med norske diplomater og byråkrater.

De hadde diskutert muligheten for at Norge kunne bistå landet med «teknisk assistanse» for å åpne for en ny gassindustri.

Det var særlig Norges «rene» og «miljøvennlige» metoder for gassutvinning, i tillegg til den enorme suksessen Norge hadde hatt med å utvinne petroleum siden 1970-tallet, som fristet Chaves, slik den engelskspråklige avisa Tico Times rapporterte.

Men presidentens idé er kontroversiell:

Landet med navnet «den rike kysten» har inntil nå hatt et midlertidig forbud mot olje- og gassutvinning. Og politikerne i nasjonalforsamlingen arbeider for tiden for et forbud på ubestemt tid.

En nasjonal petroleumsvirksomhet harmonerer tilsynelatende også dårlig med merkevaren Costa Rica møysommelig har bygget over mange år, som et paradis for sjeldne dyrearter og en drømmedestinasjon for øko-bevisste turister.

– Hvis vi ønsker å ha en fremtid, kan vi ikke la dette skje, tvitret tidligere president Carlos Alvarado, da planene først ble kjent i august i fjor.

Til Filter Nyheter uttaler Energidepartementet at det foreløpig ikke er avklart om Norge skal bistå ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.