Coronaviruset: Derfor trenger du ikke miste nattesøvnen

Hvor farlig er egentlig Coronaviruset fra Wuhan? Alt fra «ordentlig skummelt» helt til «svartedauden 2.0», alt ettersom hvilke aviser du leser. Men før du bunkrer opp med hermetikk, full smittefare-hyre og låser døra – les dette:

1) Viruset forårsaker en slags lungebetennelse

Coronavirus er en egen type «virusfamilie» som forårsaker vanlig forkjølelse i de fleste tilfellene. Det viruset som har brutt ut i fortrinnsvis Hubei-provinsen i Kina nå, er en hittil ukjent variant i denne virusgruppen. Fagfolk har gitt det navnet 2019-nCoV. Folkehelseinstituttet beskriver varianten som «et luftveisvirus som noen ganger kan føre til alvorlig sykdom hos mennesker». Flere av de som hittil har dødd, var alvorlig syke i utgangspunktet. I mange tilfeller har Wuhan-viruset kun gitt mild sykdom. Så langt, ifølge Verdens helseorganisasjons (WHO) situasjonsrapport publisert 25. januar, er nær en av fem bekreftede corona-syke kategorisert som «alvorlig» eller «kritisk» syke. Dødeligheten blant innlagte pasienter er 4 prosent (alle syke medregnet) til 14 prosent (kun døde og rehabiliterte medregnet). WHO understreker at dette er estimater som bør tolkes med forsiktighet, siden tallene er foreløpige og situasjonen er i stadig utvikling. Det er fortsatt mye vi ikke vet om det nye viruset, blant annet hvordan det smitter til mennesker og hvordan det påvirker oss. Et symptom på coronaviruset er feber. Hoste, brystsmerter og pustevansker er andre generelle symptomer på luftveisinfeksjoner.

2) Forkjølt? Ikke få panikk

... Med mindre du nylig kom hjem fra en reise til Wuhan, eller at du har vært i nærkontakt med en person som har testet positivt for viruset. Da bør du kontakte legen - helst på telefon først. Alle tilfeller av smittede personer utenfor Kina, har vist seg å ha tilknytning til Hubei-provinsen - med ett unntak: Vietnam....

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.