Boris Johnson advarer Frankrike om å reagere som i «Andre verdenskrig-filmer» og KrF avgjør om Mahad-saken gir lovendring (Nyhetsbrev)

Foto: Matt Brown / CC

Flere enn hundre sivile og hjelpearbeidere ble drept og 46 alvorlig skadd i feilbombingen av en flyktningleir i Nigeria, Donald Trump blir den desidert minst populære presidenten på tiltredelsestidspunktet på minst 40 år, og Vladimir Putin tviler på at Trump falt for russiske prostituerte selv om de er «verdens beste». Ellers:

 

«Brexodus» jubler The Sun på forsida i dag, etter at Theresa May i går feide all tvil til side: Storbritannia går inn for en «hard Brexit», en fullstendig utmelding av EU uten noen «norske» kompromissløsninger á la EØS. Landet prioriterer full kontroll over sine grenser, blir ikke en del av det indre marked, forlater tollunionen (hvertfall slik den er i dag) og vil ikke lenger betale store summer til det europeiske integrasjonsprosjektet. Skulle statslederne på kontinentet ha noen problemer med dette, er budskapet at «det er bedre med ingen avtale enn en dårlig avtale» og at ethvert forsøk på å straffe britene for utmeldingen vil være ren selvskading. Eller som Boris Johnson sier i dag: «If Hollande wants to administer punishment beatings to anybody who seeks to escape [the EU], in the manner of some world war two movie, I don’t think that is the way forward»I Skottland, der et klart flertall ønsker å forbli EU-borgere, konstaterer statsminister Nicolae Sturgeon at en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia nå synes uunngåelig.

 

FILTER NYHETER: Vi fortsetter serien tuftet på vår meningsmålingen blant norske muslimer: 90 prosent mener kvinner skal bestemme bruk av hijab selv. («Bare» fem prosent ser ut til å støtte eksplisitt tvang). Veldig interessante videointervjuer med hijab-brukere i Oslo som forteller både om personlige begrunnelser og ubehagelige opplevelser.  Den neste saken ut, med oppsiktsvekkende tall fra undersøkelsen, blir trolig om diskriminering av muslimer. Følg oss på Facebook og Twitter om du vil være tidlig på ballen på kommende artikler.

 

KrFs stortingsgruppe avgjør i 15.30-tida i dag om de vil støtte, og dermed gi stortingsflertall for, SV-forslaget om at det er domstolene og ikke UDI som skal kunne frata tidligere asylsøkere statsborgerskap når de har oppgitt feil informasjon til myndighetene. Men det er ennå uklart (i hvert fall for meg, og for UDI-direktør Frode Forfang på Politisk kvarter i morges) hvordan den nye prosessen skal legges opp. Problemstillingen er aktualisert ved saken til Mahad Abib Mahamud, som har mistet statsborgerskapet og jobben som bioingeniør på Ullevål sykehus etter 17 år i Norge, fordi UDI nå mener å ha svært gode indisier på at han kom fra Djibouti og ikke krigsherjede Somalia (og UNE tok rettighetene før Mahamuds søksmål skal opp for retten i februar). Direktoratet har kapasitet til å forfølge stadig flere slike saker, paradoksalt nok på grunn av lavere tilstrømning av nye asylsøkere, og kritikerne mener rettssikkerheten er for dårlig i forvaltningsløpet.

 

Obamas benådning (i hans siste uke som president) av Chelsea Manning, blir fordømt av republikanerne men hyllet av menneskerettighetsforkjempere, LHBT-organisasjoner og venstresida i USA. Chelsea, som tidligere het Bradley Manning men skiftet kjønn, ble dømt til 35 års fengsel i 2010 etter den massive lekkasjen av dokumenter hun hadde tilgang på som etterretningsanalytiker i Hæren. I tillegg til selve straffenivået har myndighetenes håndtering av Manning som transperson i et fengsel for menn vært en sentral del av kampanjen for å få henne løslatt. Obama benådet også James E. Cartwright, den nå pensjonerte generalen som risikerte to års fengsel etter å ha gitt journalister graderte opplysninger om et cyberangrep mot Irans atomvåpenprogram i 2011. Det hvite hus sørget for å sette lekkasje-benådningene opp mot Edward Snowden, som stakk av for å unngå straffesak. I ettermiddag kunngjorde forøvrig Russland at Snowden blir innvilget asyl i tre år til.