Ber om gjenopptakelse for Philip Manshaus

BER OM GJENOPPTAKELSE: Phillip Manshaus’ forsvarer Unni Fries har bedt om gjenopptakelse av straffesaken mot den forvaringsdømte drapsmannen og ytre høyre-terroristen. Fries skriver ifølge NTB at Manshaus har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden januar, og at behandleren har konkludert med at han har en alvorlig psykoselidelse. En slik sykdom var ikke kjent da Manshaus i 2020 ble dømt til 21 års forvaring for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor Islamic Centre i Bærum året før, og forsvarer mener den skaper tvil om hvorvidt Manshaus var tilregnelig i gjerningsøyeblikkene.
 


FRIKJENNER VÅPEN, SKYLDER PÅ TRANSBEHANDLING: Transpersoner og aktivister som kjemper for deres rettigheter i USA frykter økte angrep fra transkritiske kulturkonservative etter skoleskytemassakren i Nashville i natt. Tre barn og tre voksne mistet livet etter å ha blitt truffet av kulene til den tungt bevæpnede gjerningspersonen, som politiet sier identifiserte seg som trans. 

Åstedet for skytingen var den lille, private og kristne barneskolen The Covenant School, der 28-åringen som skjøt selv har vært elev. Politiet har ikke slått fast hva som kan ha vært vedkommendes motiv, men i hens bopel og bil har politiet funnet både det de omtaler som et manifest, i tillegg til oversikt over skolen og dens sikkerhetsrutiner som tyder på at angrepet var planlagt.

Det er ifølge USA Todays oversikt drept 2829 i totalt 543 skolemassakrer i USA siden 2006.
 SETTER FOT I BAKKEN… MEN BARE FOR NOEN UKER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu beordret i går kveld en pause i prosessen mot reformen som gir regjeringen makt over det som i henhold til to hundre år gamle maktfordelingsprinsipper for demokratisk styre skal være uavhengige domstoler. Det skjer etter voldsomme protestdemonstrasjoner og kraftige internasjonale reaksjoner mot regjeringen. Vedtaket utsettes imidlertid ikke mer enn til neste sesjon i Knesset, som begynner om noen uker. Det er grunn til å tro at utsettelsen handler mer om å roe ned protestbevegelsen enn noe genuint forsøk på å la motargumentene synke inn, skriver kommentator Amos Harel i Haaretz.


AMNESTY UT MOT VESTENS «DOBBELTMORAL»: I en fersk rapport slår menneskerettsorganisasjonen Amnesty International fast at Vestens håndtering av krigsovergrepene i Ukraina har vært eksemplarisk – i sterk kontrast til hvordan Vesten har reagerte mot andre overgrep utenfor det europeiske kontinent. Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International, mener Russlands invasjon av Ukraina viser hva man kan få til dersom det er politisk vilje. Både gjennom globale fordømmelser, etterforskning av krigsforbrytelser og åpning av grensene for flyktninger. 

I årsrapporten ramser organisasjonen opp hvilke brutale overgrep som fortsatt begås verden over, men som får langt mindre oppmerksomhet: Blant annet Saudi-Arabias åtte år lange krig mot Jemen som har kostet hundretusener av menneskeliv, det egyptiske regimets brudd på menneskerettigheter, Israels «apartheidsystem» mot palestinerne, Kinas systematiske undertrykkelse av uigurer og andre muslimske minoriteter, autoritære ledere i Etiopia og Myanmar og kvinners rettigheter i Afghanistan.
 


GJØR IKKE ALLE TIL OPPDRETTSFISK: Regjeringen har lagt fram sine forslag til justeringer av den såkalte lakseskatten: Satsen nedjusteres fra 40 til 35 prosent, et uavhengig prisråd skal finne alternativer til å basere beregningen på verdensmarkedets laksepris, oppdrettseierne får rabatt på formuesskatt og kommunene skal få beholde mer av verdiskapningen. Ellers ligger grunnmodellen fast, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse i dag tidlig. 

SV frykter at lakseeierne slipper for billig, Frp og Høyre mener forslaget går for langt og næringen selv føler seg ikke hørt, melder NRK.