Aps «vippestater»: Dette er de lokale sakene som kan sparke bein på Støre

Det er to uker igjen til valget, og meningsmålinger viser at Arbeiderpartiets oppslutning synker. Ambisjonen om å gjøre det bedre enn 2013-valget – Aps nest dårligste siden krigen – er redusert til en kamp om å ikke gjøre det enda dårligere. Det er imidlertid antallet stortingsmandater som avgjør hvor mye makt partiet får den kommende fireårsperioden. Med et nasjonalt resultat på rundt 29 prosent, som snittet av augustmålingene så langt viser, kan Ap miste mandater til Senterpartiet i Nordland og Telemark, og til SV i Oslo, ifølge valganalytiker Svein Tore Marthinsen, som baserer vurderingen på fylkesmålinger, nasjonale snittall og valgstatistikk. I Vest-Agder ser Ap ut til å miste et utjevningsmandat, og avhengig av hvilke partier som kommer over sperregrensen kan det snappes opp av såvel Venstre som Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne. – Synker Arbeiderpartiet ned mot 27, som enkeltmålinger viser, kan de i tillegg miste mandater både i Akershus og Hordaland, sier Marthinsen. Det betyr at Jonas Gahr Støre de neste to ukene må kunne overbevise velgerne i saker som spenner fra motorveiutbygging og arbeidsplasser i Forsvaret til deponering av giftig avfall og miljøvern i havet.

Nordland: Nedleggelse av militærbase og oljeboring

Rita Lekang (60) er fjerdekandidat for Ap i Nordland og blant dem som sitter på en vaklende taburett. – Jeg har fått det med meg, ja, sier hun på telefon fra Bodø. [caption id="attachment_1865" align="alignnone" width="600"] Dør til dør: Rita Lekand (til venstre) går med roser på døren til ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.