Aps «vippestater»: Dette er de lokale sakene som kan sparke bein på Støre

Det er to uker igjen til valget, og meningsmålinger viser at Arbeiderpartiets oppslutning synker. Ambisjonen om å gjøre det bedre enn 2013-valget – Aps nest dårligste siden krigen – er redusert til en kamp om å ikke gjøre det enda dårligere.

Det er imidlertid antallet stortingsmandater som avgjør hvor mye makt partiet får den kommende fireårsperioden.

Med et nasjonalt resultat på rundt 29 prosent, som snittet av augustmålingene så langt viser, kan Ap miste mandater til Senterpartiet i Nordland og Telemark, og til SV i Oslo, ifølge valganalytiker Svein Tore Marthinsen, som baserer vurderingen på fylkesmålinger, nasjonale snittall og valgstatistikk.

I Vest-Agder ser Ap ut til å miste et utjevningsmandat, og avhengig av hvilke partier som kommer over sperregrensen kan det snappes opp av såvel Venstre som Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne.

– Synker Arbeiderpartiet ned mot 27, som enkeltmålinger viser, kan de i tillegg miste mandater både i Akershus og Hordaland, sier Marthinsen.

Det betyr at Jonas Gahr Støre de neste to ukene må kunne overbevise velgerne i saker som spenner fra motorveiutbygging og arbeidsplasser i Forsvaret til deponering av giftig avfall og miljøvern i havet.

Nordland: Nedleggelse av militærbase og oljeboring

Rita Lekang (60) er fjerdekandidat for Ap i Nordland og blant dem som sitter på en vaklende taburett.

– Jeg har fått det med meg, ja, sier hun på telefon fra Bodø.

Dør til dør: Rita Lekand (til venstre) går med roser på døren til velgere i Nordland. Her med Vibeke Kristine R. Holm.

Lekang har noen intensive uker med valgkampinnspurt foran seg for å kjempe for sitt kandidatur. Saken hun særlig må forsvare på sine reiser rundt i fylket er nedleggingen av Luftforsvarets base på Andøya, som Ap var med på gjennom forsvarsforliket. Selv Andøyas Ap-ordfører vil ikke stemme på eget parti.

– Det er stor skuffelse på Andøya, for det er en stor skuffelse for folk å miste arbeidsplasser, sier Lekang.

– Hva sier du til andøyværingene?

– At dersom det er opplysninger om tallene bak beslutningsgrunnlaget som viser at disse ikke stemmer, så skal vi se på det. Men vi må komme i regjering først.

Oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er den andre store saken i Nordland. Ap gikk inn for å verne enkelte felt i havområdet, men åpne for konsekvensutredning andre steder.

Partiet har fått kritikk av miljøvernere for å gå inn for vern av områder som uansett er uinteressante for oljeindustrien, og innbyggerne i Lofoten har fulgt nøye med.

– Folk er redd for at vi skal begynne å borre, de er opptatt av miljø. Jeg tror ikke vi har klart å få fram kompromisset vi har gjort. Vi har jo ikke sagt at det bare er å begynne å borre, men at vi trenger mer kunnskap, sier Lekang.

Oslo: Velferd, Vest-Agder: Kommuner

I Oslo har Arbeiderpartiet styrt byrådet sammen med SV, Rødt og MDG i to år preget av bråk om søppelhåndtering og fjerning av parkeringsplasser. Men sjettekandidat Zaineb Al-Samarai (29) vil ikke kommentere om det er lokalpolitikken som setter hennes stortingsplass i fare.

Hun sier Oslo-folk generelt er opptatt av helse og skole, og lite villige til å ofre velferdstjenester for skattelette for rike.

– Og så er vi en mangfoldig by med mange nasjonaliteter, som ikke er redde for skremselspropagandaen fra Frp og vet vi kan leve godt side om side, sier Al-Samarai.

I Vest-Agder er det gjerne slik at Ap må bli større enn Høyre for å få to inn på tinget.

– Det blir nok jevnt, en kamp, så det gjelder å stå på, sier Odd Omland, andrekandidat.

Odd Omland, Arbeiderpartiets andrekandidat i Vest-Agder.

På sørlandet har kommunereformen vært et stort tema, med to kommuner som har fått beskjed fra Stortinget om at de må slå seg sammen med naboene selv om de ikke vil.

Ap sentralt har åpnet for å gå tilbake på tvangssammenslåinger om de får regjeringsmakt, men Omland har ikke merket at dette har gitt Ap det store drivet lokalt. Sørlandet har dessuten vært hardt rammet av oljekrisa, så arbeid- og næringslivspolitikk er viktig for folk. Det er dette Omland håper skal være hans sterkeste kort for å sikre sin plass.

– Det er dette vi går til valg på, at det er et verdi- og retningsvalg, sier han.

Regionen har fått mye medieoppmerksomhet om nazi-demonstrasjonen i Kristiansand, med påfølgende bruduljer om det å stå opp for verdier. KrF-ordførerne på Sørlandet har ikke blitt med på kommunenes regnbueflagg-markering. Tidligere arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har kritisert KrF for dette.

Telemark: Giftig avfall og politireform

Arbeiderpartiet har også en utsatt kandidat i Telemark.

Hvis Ap mister sin tredje stortingsplass fra fylket, er det Christian Tynning Bjørnø i Porsgrunn som må vinke farvel til fire år på tinget. I hjembyen hans er det stor motstand mot utsiktene for at Brevik må huse et stort deponi for giftig avfall.

Lokallagene til Ap og Høyre er begge motstandere av deponi, men sentralt vil verken Støre eller Solberg garantere at Brevik blir deponifritt. Porgrunn Dagblad har dekket saken tett, og avisen melder at deponi-saken er avgjørende for mange Porsgrunn-velgere. Særlig Høyre har fått merke det, ifølge en meningsmåling avisa har gjort i byen.

I resten av Telemark er det motstand mot både politi- og regionreform. Det går ut over både Ap, Høyre og Frp, mens Senterpartiet fosser fram i fylket.

Akershus: Motorvei og skatt

Skal de rødgrønne overta flertallet på Stortinget må Ap, Senterpartiet, SV og eventuelt Miljøpartiet De Grønne vinne minst tolv mandater fra det nåværende borgerlige flertallet.

Ifølge Svein Tore Marthingens analyse er det åtte fylker der to eller flere mandater potensielt kan svinge i deres favør. Akershus peker seg ut med hele tre «svingmandater» i spill, ifølge Marthinsens analyse.

Senterpartiet kan ta to av dem. Men de vinner først og fremst stemmer i Follo og på Romerike og er helt helt marginale i de folkerike kommunene Asker og Bærum vest i fylket.

– Det betyr at Sp kan gå ut og si de vil utsette E18-utbyggingen vest for i Oslo i trygghet om at de knapt vil miste en stemme her, fordi de har knapt velgere fra før, samtidig som de kan få flere velgere rundt Oslo ellers, sier redaktør Dag Otter Johansen i Asker og Bærum Budstikke.

Og da frykter folk i Asker og Bærum at en Ap-ledet regjering vil stanse den vedtatte motorveiutbyggingen.

– Arbeiderpartiet lokalt i Bærum er for veien, men vi er usikre på dem nasjonalt, og alle de skal samarbeide med er jo mot. Dette er en viktig sak for Asker og Bærum, fastslår nestleder i Bærum Høyre, Terje Hegge.

Utbygging av E18 gjennom Asker og Bærum er en sak Arbeiderpartiet kan miste mange viktige Akershus-velgere på.

Han tror også at eiendomsskatten og formuesskatten koster Ap mange stemmer vest i Akershus.

– Bærum-folk som er usikre på om de skal stemme Høyre; hvilket parti er det de heller mot?

– Blant dem jeg har snakket med: Hovedsaklig Venstre. Da er det gjerne miljøspørsmål, og helt konkret oljeboring i Lofoten og Vesterålen, som spiller inn. Vi i Høyre mener jo vi har den beste miljøprofilen, men det er visst ulike oppfatninger om det, sier han.

Ifølge valganalytiker Marthinsen er det i Vestfold, Østfold, Buskerud, Rogaland og Møre og Romsdal at Arbeiderpartiet er nærmest å kapre nye stortingsmandater. Men på dagens nivå er det bare førstnevnte fylke som ser ut til å få det til.

I Østfold kjemper Ap med nebb og klør mot Frp om fylkets sistemandat.

– Det er tydelig at Østfold er viktig for Støre: Han har allerede vært her tre ganger i løpet av valgkampen. Men Arbeiderpartiet mangler en god sak å vinne velgere på i dette fylket, sier innholdsredaktør Jon Jacobsen i Fredriksstad Blad.