Sendte video mens de angrep Iran for første gang: – Dette har enorm betydning for IS

(Foto: Faksimile av IS-propaganda via Radio Free Europe)

Alt tyder på at det var terrororganisasjonen IS som onsdag gjennomførte sitt første større angrep i Iran, det verste terrorangrepet i landet siden 1980-tallet. Angrepet skjedde koordinert på to ulike steder, mot både nasjonalforsamlingen i Teheran og Khomeini-mausoleet noen kilometer unna. Ifølge BBC er minst 12 mennesker drept og flere titalls skadd. Men massedrapet kan denne gang ha mer vidtrekkende konsekvenser enn de enkelte IS-tilslagene i Vesten. Filter Nyheter snakket onsdag ettermiddag med terrorforskeren Charlie Winter ved International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) i London om konsekvensene av det overraskende angrepet. Han er ikke i tvil om at angrepet kaster kampen mot IS ut i mye større usikkerhet. – Som du sikkert hører er jeg ganske rystet. Jeg er sjokkert over at de var i stand til å utføre et så komplekst angrep i et land som Iran. Slik jeg ser det har dette enorm betydning, sier Winter. Han peker på at koordinering og bruk av eksplosiver og automatvåpen mot godt bevoktede mål må ha skjedd etter omfattende etterretning, kommunikasjon og involvering av et betydelig antall personer: –Vi visste fra før at IS har iranske støttespillere. Men dette har krevd mye organisering, tid, innsats og kontakter, sier Winter, som særlig framhever propaganda-betydningen av de nesten umiddelbare bildene av terroren som ble spredd verden rundt. [caption id="attachment_1682" align="alignnone" width="700"] Charlie Winter. (Foto: NBC News)[/caption] – At angriperne tydeligvis hadde direktelinje til IS for å legge ut video fra innsiden av parlamentet mens det pågikk, er i seg selv en «game changer». Noe slikt har aldri skjedd før i denne skalaen. Terror...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.