5 punkter: Derfor slakter de «Smittestopp»-appen – og dette kunne vært annerledes

– Hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, må flest mulig laste ned appen, sa statsminister Erna Solberg (H) under regjeringens pressekonferanse i forrige uke. «Smittestopp» er utviklet av det statlige forskningsinstituttet Simula på oppdrag fra Folkehelseinstituttet (FHI). Enkelt forklart skal smarttelefon-appen hjelpe myndighetene med å begrense spredningen av koronaviruset. Men flere har vært svært kritisk til hvordan appen er skrudd sammen – og mener den utgjør en trussel mot personvernet, kommer med store sikkerhetsbrister, står i fare for å bli misbrukt og har liten brukervennlighet. – «Smittestopp» er utviklet for norske forhold, og baserer seg på tilliten mellom borgere og stat i Norge, påpekte FHIs områdedirektør Gun Peggy Knudsen ved lansering. Kritikken har likevel ikke stilnet. Dette er de viktigste ankepunktene oppsummert:

1. Lagrer info om brukerens posisjon i nettsky

Hva betyr det, egentlig? «Smittestopp»-appen har to hovedformål. Det ene er å samle informasjon om brukernes bevegelsesmønster, slik at FHI kan undersøke om koronatiltakene i samfunnet fungerer. Appen benytter seg derfor av GPS-baserte stedstjenester, lagrer brukernes posisjoner hvert minutt og sender krypterte data til i en sentral database én gang i timen. Her blir de lagret i en Microsoft-eid nettsky i Irland i 30 dager. Data som tas ut til forskning og analyse, skal kunne lagres lengre. Hvorfor er det kritikkverdig? Lagring i en skyløsning innebærer at overføring av informasjon kan bli avlyttet. Uvedkommende kan også trenge inn i selve databasen, selv om den tilsynelatende er «sikker». EU mener generelt at innsamling av detaljert informasjon om enkeltpersoners bevegelser bryter med GDPR-lovgivning og det viktige personvernpr...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.