«Alle sier du er en idiot»: 5 «klimarealister» om å ikke tro på klimaendringene i 2019

Organisasjonen Klimarealistene har konferanse i Oslo, og samlet noen hundre interesserte til foredrag, middag og samvær over to dager. De har det til felles at de enten avviser at kloden er truet av menneskeskapte klimaendringer eller mener trusselen i varierende grad er overdrevet. Vi huket tak i fem tilfeldige deltakere og ba dem fortelle om sin ferd mot et standpunkt som strider mot oppfatningene til det overveldende flertall av seriøse vitenskapsfolk, og hvordan det oppleves å være «klimarealist» i 2019 (se for øvrig hva vitenskapen sier om faktapåstandene nederst i saken). Ja, alle vi snakket med er menn godt over middagshøyden, men denne demografiske gruppa var da også ekstremt overrepresentert på konferansen, som den er det ellers i foreningens medlemsskapslister og på møtene, ifølge leder Morten Jødahl (selv 66). – Ja, vi har et rekrutteringsproblem! Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Noe av svaret ligger nok i at kvinner er mer bekymret enn menn – det gjelder i andre spørsmål enn klima også, alt som har med fremtiden vår å gjøre. Det mener jeg å ha belegg for å påstå. Og så er nok menn mer interessert i naturfag, og det er nesten bare realfagsfolk her. Naturvitere og teknikere, sier han.

Geir Aaslid. Gründer av «12-14 selskaper, et par foreninger og ett politisk parti». Snart pensjonist. Vara i Klimarealistenes styre og redaktør for nettsiden

– Jeg ble engasjert i saken for temmelig nøyaktig ti år siden, da jeg leste i en av de større avisene at de som ikke trodde på FNs klimapanel, de trodde jorden var flat. Det var da jeg begynte å grave. Nå mener jeg det finnes både menneskeskapte og naturlige klimaendringer, men at det ikke finnes observasjoner i naturen som viser at menneskeskapte ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.