Se oversikten: 19 nazi-demonstranter i Østfold tidligere dømt for vold eller våpenlovbrudd


Lørdag 27. oktober holdt nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) for første gang en større, forhåndsvarslet demonstrasjon i Norge, da de i Fredrikstad og Moss fikk holde taler i megafon og forsøke å dele ut løpesedler til forbipasserende.

DNM er en uttalt nazistisk organisasjon som hyller Adolf Hitler, vil styrte demokratiet i de nordiske landene og baserer mye av sin rasistiske voldsideologi på konspirasjonsteorier om jøder.

Mens selve demonstrasjonen forløp relativt rolig i Fredrikstad på formiddagen, havnet demonstrantene flere ganger i håndgemeng med politiet under markeringer i Moss:

https://www.youtube.com/watch?v=polgbZvxbnU

https://www.youtube.com/watch?v=HjXk0TsewLk

Totalt ble elleve personer – seks nynazister og fem voldelige antifascister – pågrepet i forbindelse med arrangementene: Tre av de svenske nazistene ble tatt på grensa og sendt tilbake. Én nazist (se lenger nede) ble pågrepet for et angrep på en motdemonstrant i Moss, og ytterligere to medlemmer av organisasjonen ble satt i arrest etter å ha nektet politiet å ransake bagasje på jakt etter våpen i et parkeringshus i Moss:

https://www.youtube.com/watch?v=H1Ymnevqo_c&feature=youtu.be

Fem personer fra det såkalte Antifa-miljøet basert i Oslo ble pågrepet i Fredrikstad etter å ha «banket opp» en gruppe norske nynazister ved et parkeringshus. Samtlige pågrepne under demonstrasjonene ble løslatt samme ettermiddag, men er bøtelagt og må møte i retten om de ikke vedtar bøtene.

Vold, våpen, narkotika, opptøyer og jødehets

Filter Nyheter har, med hjelp fra Expo i Sverige, kartlagt identiteten til 54 av totalt 58 personer som framsto som deltagere på demonstrasjonene i Østfold. (Expo har ikke vært involvert i Filter Nyheters vurderinger av hvilke DNM-medlemmer som omtales med navn.)

Bare 13 av dis…

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.